Dowod podzielnosci - wielomian

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
jop
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 35
Rejestracja: 4 sie 2008, o 22:32
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: nie wiem
Podziękował: 13 razy

Dowod podzielnosci - wielomian

Post autor: jop »

hej.
mam problem z zadaniem
Uzasadnij ze dla kazdej liczby nieparzystej x wartosc wielomianu \(\displaystyle{ W(x)= x^{3} -3x^{2}-x-3}\) jest podzielna przez 48
pomyslalam sobie ze za x wstawie 2k+1 ale po uproszczeniu tego dochodzie wtedy do czegos takiego:
\(\displaystyle{ W(k)=8(k-1)k(k+1)-6}\)
no i to -6 mi zostaje nie wiem. moze gdzies sie pomylilem, chociaz sprawdzalem.
prosze o pomoc
MagdaW
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 760
Rejestracja: 18 mar 2008, o 10:23
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: z Lublina
Podziękował: 32 razy
Pomógł: 177 razy

Dowod podzielnosci - wielomian

Post autor: MagdaW »

Na pewno nie pomyliłeś się w przepisywaniu? Wszystko byłoby w porządku, gdyby \(\displaystyle{ W(x)=x^3-3x^2-x+3}\). Twoje przekształcenia są poprawne.
jop
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 35
Rejestracja: 4 sie 2008, o 22:32
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: nie wiem
Podziękował: 13 razy

Dowod podzielnosci - wielomian

Post autor: jop »

wlasnie nie. moze moja nauczycielka sie pomylila.
ok uznam ze sie pomylila, bo inaczej to chyba nie da rady
MagdaW
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 760
Rejestracja: 18 mar 2008, o 10:23
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: z Lublina
Podziękował: 32 razy
Pomógł: 177 razy

Dowod podzielnosci - wielomian

Post autor: MagdaW »

W takiej postaci, ten wielomian dla nieparzystych liczb nie byłby podzielny przez 48.
jop
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 35
Rejestracja: 4 sie 2008, o 22:32
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: nie wiem
Podziękował: 13 razy

Dowod podzielnosci - wielomian

Post autor: jop »

ok, dzieki
ODPOWIEDZ