wielomian, parametr i ciąg arytmetyczny
-
- Użytkownik
- Posty: 110
- Rejestracja: 12 lis 2007, o 00:48
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 68 razy
- Pomógł: 5 razy
wielomian, parametr i ciąg arytmetyczny
Dla jakich wartości parametru \(\displaystyle{ m}\) równanie \(\displaystyle{ x^{3}-2(1+m)x^{2}+(1+m-3m^{2})x+3m^{2}+m=0}\) ma trzy różne rozwiązania, które są kolejnymi wyrazami ciągu arytmetycznego?
- alchemik
- Użytkownik
- Posty: 285
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 01:24
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 23 razy
- Pomógł: 65 razy
wielomian, parametr i ciąg arytmetyczny
Zauważ, że f(1)=0 bez względu na parametr m, możesz podzielić wielomian przez (x-1) i otrzymujesz równanie kwadratowe, a z tym będzie już dużo łatwiej.
-
- Użytkownik
- Posty: 9833
- Rejestracja: 18 gru 2007, o 03:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 90 razy
- Pomógł: 2632 razy
wielomian, parametr i ciąg arytmetyczny
Równanie jest równoważne:
\(\displaystyle{ (x-1)(x+m)(x-1-3m)=0}\)
czyli jego pierwiastkami są \(\displaystyle{ 1,-m,1+3m}\)
Żeby tworzyły one ciąg arytmetyczny, suma pewnych dwóch musi być równa podwojonemu trzeciemu. Są trzy możliwości:
* \(\displaystyle{ 2=-m+1+3m m=\frac{1}{2}}\) i pierwiastki to: \(\displaystyle{ -\frac{1}{2},1,\frac{5}{2}}\)
**\(\displaystyle{ -2m=1+1+3m m=-\frac{2}{5}}\) i pierwiastki to: \(\displaystyle{ -\frac{1}{5},\frac{2}{5},1}}\)
***\(\displaystyle{ 2+6m=1-m m=-\frac{1}{7}}\) i pierwiastki to: \(\displaystyle{ \frac{1}{7},\frac{4}{7},1}}\)
Ostatecznie więc \(\displaystyle{ m \{ \frac{1}{2},-\frac{2}{5}, -\frac{1}{7}\}}\)
Q.
\(\displaystyle{ (x-1)(x+m)(x-1-3m)=0}\)
czyli jego pierwiastkami są \(\displaystyle{ 1,-m,1+3m}\)
Żeby tworzyły one ciąg arytmetyczny, suma pewnych dwóch musi być równa podwojonemu trzeciemu. Są trzy możliwości:
* \(\displaystyle{ 2=-m+1+3m m=\frac{1}{2}}\) i pierwiastki to: \(\displaystyle{ -\frac{1}{2},1,\frac{5}{2}}\)
**\(\displaystyle{ -2m=1+1+3m m=-\frac{2}{5}}\) i pierwiastki to: \(\displaystyle{ -\frac{1}{5},\frac{2}{5},1}}\)
***\(\displaystyle{ 2+6m=1-m m=-\frac{1}{7}}\) i pierwiastki to: \(\displaystyle{ \frac{1}{7},\frac{4}{7},1}}\)
Ostatecznie więc \(\displaystyle{ m \{ \frac{1}{2},-\frac{2}{5}, -\frac{1}{7}\}}\)
Q.