Dla jakiej wartości k są podzielne
-
- Użytkownik
- Posty: 375
- Rejestracja: 12 mar 2008, o 11:39
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: z Polski
- Podziękował: 245 razy
- Pomógł: 2 razy
Dla jakiej wartości k są podzielne
Dla jakiej wartości \(\displaystyle{ k}\) wielomiany \(\displaystyle{ W(x)=x^{3}-3x^{2}-x+3}\) i \(\displaystyle{ P(x)=2x^{3}-5x^{2}+k}\) są podzielne przez ten sam dwumian?
-
- Użytkownik
- Posty: 2826
- Rejestracja: 30 gru 2006, o 20:38
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Lublin/warszawa
- Podziękował: 62 razy
- Pomógł: 482 razy
Dla jakiej wartości k są podzielne
Rozłóż pierwszy wielomian do iloczynu dwumianów, a następnie przyrównuj wartości drugiego wielomianu dla miejsc zerowych pierwszego do zera.
\(\displaystyle{ W(x)=(x^2-1)(x-3)=(x-1)(x+1)(x-3)\\
P(1)=2-5+k\\
P(-1)=...\\
P(3)=...}\)
Przyrównujesz do zera i masz trzy wartości k spełniające warunki.
EDIT:
Poprawiłam.
\(\displaystyle{ W(x)=(x^2-1)(x-3)=(x-1)(x+1)(x-3)\\
P(1)=2-5+k\\
P(-1)=...\\
P(3)=...}\)
Przyrównujesz do zera i masz trzy wartości k spełniające warunki.
EDIT:
Poprawiłam.
Ostatnio zmieniony 14 sie 2008, o 11:38 przez *Kasia, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik
- Posty: 375
- Rejestracja: 12 mar 2008, o 11:39
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: z Polski
- Podziękował: 245 razy
- Pomógł: 2 razy
Dla jakiej wartości k są podzielne
dzięki za sposób rozwiązania, tylko, że masz błąd przy rozkładaniu na czynniki, powinno być chyba:
\(\displaystyle{ (x^{2}-1)(x-3)=(x-1)(x+1)(x-3)}\)
\(\displaystyle{ (x^{2}-1)(x-3)=(x-1)(x+1)(x-3)}\)
Dla jakiej wartości k są podzielne
Tak nwnuinr, masz rację.
\(\displaystyle{ x^3-3x^2-x+3=x^2(x-3)-(x-3)=(x-1)(x+1)(x-3)}\)
\(\displaystyle{ x^3-3x^2-x+3=x^2(x-3)-(x-3)=(x-1)(x+1)(x-3)}\)