Reszta z dzielenia

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
szymek12
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 659
Rejestracja: 24 kwie 2008, o 20:15
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Strzyżów
Podziękował: 136 razy
Pomógł: 54 razy

Reszta z dzielenia

Post autor: szymek12 »

1. Obliczyć resztę z dzielenia wielomianu \(\displaystyle{ W(x)=x ^{1992}+1}\) przez wielomian \(\displaystyle{ D(x)=x ^{2}-1}\).
Wyszło mi \(\displaystyle{ R(x)=2}\), ale to chyba zła odpowiedź?
2. Wyznaczyć resztę R(x) z dzielenia wielomianu \(\displaystyle{ W(x)}\) przez wielomian \(\displaystyle{ D(x)=x ^{3}+2x ^{2}-x-1}\), gdy \(\displaystyle{ W(-1)=-1}\) oraz \(\displaystyle{ W(2)=2}\).
wb
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3507
Rejestracja: 20 sie 2006, o 12:58
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Brodnica
Podziękował: 12 razy
Pomógł: 1260 razy

Reszta z dzielenia

Post autor: wb »

1.
\(\displaystyle{ D(x)=(x-1)(x+1) \\ \\ W(x)=D(x)Q(x)+ax+b \\ W(1)=a+b=2 \\ W(-1)=-a+b=2 \\ b=2 a=0}\)
ODPOWIEDZ