Rozłóż wielomian na czynniki
Rozłóż wielomian na czynniki
\(\displaystyle{ =(x^2-6)-2^3=(x^2-8)((x^2-6)^2+2(x^2-6)+4)=(x+2)(x-2)(x^4+36-12x^2+2x^2-12+4)=(x-2\sqrt{2})(x+2\sqrt{2})(x^4-10x^2+28)}\)
Korzystam z tego, że \(\displaystyle{ a^3-b^3=(a-b)(a^2+ab+b^2)}\).
Korzystam z tego, że \(\displaystyle{ a^3-b^3=(a-b)(a^2+ab+b^2)}\).
Ostatnio zmieniony 7 sie 2008, o 19:30 przez frej, łącznie zmieniany 2 razy.
- JHN
- Użytkownik
- Posty: 668
- Rejestracja: 8 lip 2007, o 18:09
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Radom
- Podziękował: 7 razy
- Pomógł: 206 razy
Rozłóż wielomian na czynniki
Jeszcze kilka poprawek i będzie OKfrej pisze:\(\displaystyle{ =(x^2-6)-2^3=(x^2-4)((x^2-6)^2+2(x^2-6)+4)=(x+2)(x-2)(x^4+36-12x^2+2x^2-12+4)=\ldots}\)
Pozdrawiam
- RyHoO16
- Użytkownik
- Posty: 1822
- Rejestracja: 22 paź 2006, o 20:38
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: WLKP
- Podziękował: 46 razy
- Pomógł: 487 razy
Rozłóż wielomian na czynniki
Korzystamy z tożsamości \(\displaystyle{ a^3-b^3=(a-b)(a^2+ab+b^2)}\) ,czyli
\(\displaystyle{ (x^{2}-6)^{3}-8=(x^{2}-6)^{3}-2^3=(x^2-8)(x^4-10x^2+28)=0}\)
\(\displaystyle{ (x^{2}-6)^{3}-8=(x^{2}-6)^{3}-2^3=(x^2-8)(x^4-10x^2+28)=0}\)
- Xadesik
- Użytkownik
- Posty: 14
- Rejestracja: 9 mar 2008, o 16:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Pomógł: 4 razy
Rozłóż wielomian na czynniki
\(\displaystyle{ 6x^{3}+2x^{2}+3x^{2}+15x+x+5 \\
2x^2(3x+1)+3x(x+5)+(x+5)\\
2x^2(3x+1)+(3x+1)(x+5)\\
(3x+1)(2x^2+x+5)}\)
2x^2(3x+1)+3x(x+5)+(x+5)\\
2x^2(3x+1)+(3x+1)(x+5)\\
(3x+1)(2x^2+x+5)}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 375
- Rejestracja: 12 mar 2008, o 11:39
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: z Polski
- Podziękował: 245 razy
- Pomógł: 2 razy
Rozłóż wielomian na czynniki
dzięki, a próbowałem innym sposobem analogicznie robiąc, tylko tworząc inne "pary", lecz mi źle wychodzi, może ktoś to sprawdzić?
\(\displaystyle{ 6x^{3}+2x^{2}+3x^{2}+15x+x+5 \\
3x^{2}(2x+1)+x(2x+1)+5(3x+1) \\
(2x+1)(3x^{2}+x)+5(3x+1) \\
x(2x+1)(3x+1)+5(3x+1) \\
(2x+1)(3x+1)(x+5)}\)
\(\displaystyle{ 6x^{3}+2x^{2}+3x^{2}+15x+x+5 \\
3x^{2}(2x+1)+x(2x+1)+5(3x+1) \\
(2x+1)(3x^{2}+x)+5(3x+1) \\
x(2x+1)(3x+1)+5(3x+1) \\
(2x+1)(3x+1)(x+5)}\)
Rozłóż wielomian na czynniki
Ostatni krok jest zły.
Powinno być:
\(\displaystyle{ x(2x+1)(3x+1)+5(3x+1)=(3x+1)(x(2x+1)+5)=(3x+1)(2x^2+x+5)}\).
Powinno być:
\(\displaystyle{ x(2x+1)(3x+1)+5(3x+1)=(3x+1)(x(2x+1)+5)=(3x+1)(2x^2+x+5)}\).
-
- Użytkownik
- Posty: 375
- Rejestracja: 12 mar 2008, o 11:39
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: z Polski
- Podziękował: 245 razy
- Pomógł: 2 razy
Rozłóż wielomian na czynniki
co tutaj znowu nie tak robię? :/
\(\displaystyle{ 3x^{4}-5x^{3}+5x^{2}-5x+2 \\
3x^{4}-2x^{3}-3x^{3}+5x^{2}-5x+2 \\
3x^{3}(x-1)+5x(x-1)-2(x^{3}-1) \\
3x^{3}(x-1)+5x(x-1)-2(x-1)(x^{2}-x+1) \\
(x-1)(3x^{3}+5x-2(x^{2}-x+1)) \\
(x-1)(3x^{3}-2x^{2}+7x-2)}\)
\(\displaystyle{ 3x^{4}-5x^{3}+5x^{2}-5x+2 \\
3x^{4}-2x^{3}-3x^{3}+5x^{2}-5x+2 \\
3x^{3}(x-1)+5x(x-1)-2(x^{3}-1) \\
3x^{3}(x-1)+5x(x-1)-2(x-1)(x^{2}-x+1) \\
(x-1)(3x^{3}+5x-2(x^{2}-x+1)) \\
(x-1)(3x^{3}-2x^{2}+7x-2)}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 326
- Rejestracja: 21 paź 2007, o 21:17
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 9 razy
- Pomógł: 122 razy
Rozłóż wielomian na czynniki
powinno byćnwnuinr pisze:co tutaj znowu nie tak robię? :/
\(\displaystyle{ 3x^{3}(x-1)+5x(x-1)-2(x-1)(x^{2}-x+1) \\}\)
\(\displaystyle{ 3x^{3}(x-1)+5x(x-1)-2(x-1)(x^{2}+x+1)}\)
pomyliłeś znak przy iksie
czyli będzie
\(\displaystyle{ (x-1)(3x^{3}+5x-2(x^{2}+x+1)) \\
(x-1)(3x^{3}-2x^{2}+3x-2)\\}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 2278
- Rejestracja: 11 kwie 2007, o 18:49
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Dąbrowa Górnicza
- Podziękował: 41 razy
- Pomógł: 602 razy
Rozłóż wielomian na czynniki
a dalej będziechris139 pisze:
czyli będzie
\(\displaystyle{ (x-1)(3x^{3}+5x-2(x^{2}+x+1)) \\
(x-1)(3x^{3}-2x^{2}+3x-2)\\}\)
\(\displaystyle{ =(x-1)(x^2(3x-2)+(3x-2))=(x-1)(3x-2)(x^2+1)}\)
i to jest dopiero ostateczny rozkład tego wielomianu
Rozłóż wielomian na czynniki
\(\displaystyle{ =x^4-4x^3+2x^2+6x^2-24x+12=x^2(x^2-4x+2)+6(x^2-4x+2)=(x^2+6)(x^2-4x+2)=(x^2+6)(x-2-\sqrt{2})(x-2+\sqrt{2})}\)