Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
paweb
Użytkownik
Posty: 24 Rejestracja: 26 wrz 2005, o 19:42
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Szczecinek
Post
autor: paweb » 18 paź 2005, o 21:47
Kto wie jak zrobić (x1-x2) z wzorów Viete'a?? POMOCY !!!! f(x)=x^2-x-6
Mbach
Użytkownik
Posty: 327 Rejestracja: 3 lis 2004, o 16:13
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: braku inwencji
Podziękował: 4 razy
Pomógł: 25 razy
Post
autor: Mbach » 18 paź 2005, o 21:59
\(\displaystyle{ (x-x_1)(x-x_2)=x^2 + ax + b}\)
wyznacz a i b oraz rozwiąż układ równań.
paweb
Użytkownik
Posty: 24 Rejestracja: 26 wrz 2005, o 19:42
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Szczecinek
Post
autor: paweb » 18 paź 2005, o 22:03
A gdzie tu kozystanie z Viete'a ?? x1+x2=-b/a itd
Mbach
Użytkownik
Posty: 327 Rejestracja: 3 lis 2004, o 16:13
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: braku inwencji
Podziękował: 4 razy
Pomógł: 25 razy
Post
autor: Mbach » 18 paź 2005, o 22:05
No właśnie - wzory Viete`a można wyprowadzić dla wielomianów dowolnych stopni. Taki sposób zastosowania tych wzorów podoba mi się najbardziej. To , co ja pokazałem to też się wzory Viete`a nazywają, ale jakoś według mnie logiczniejsze i bardziej zrozumiałe są.
paweb
Użytkownik
Posty: 24 Rejestracja: 26 wrz 2005, o 19:42
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Szczecinek
Post
autor: paweb » 18 paź 2005, o 22:10
Ale ja tu musze kozystac wlasnie z -b/a i c/a itd i z zaleznosci X1*x2 i x1+x2
Tomasz Rużycki
Użytkownik
Posty: 2970 Rejestracja: 8 paź 2004, o 17:16
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Suchedniów/Kraków
Podziękował: 4 razy
Pomógł: 293 razy
Post
autor: Tomasz Rużycki » 18 paź 2005, o 22:50
\(\displaystyle{ |x_1-x_2|=\sqrt{(x_1-x_2)^2}=\sqrt{x_1^2+x_2^2-2x_1x_2}=\sqrt{(x_1+x_2)^2-4x_1x_2}}\) .
Pozdrawiam,
--
Tomek Rużycki
paweb
Użytkownik
Posty: 24 Rejestracja: 26 wrz 2005, o 19:42
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Szczecinek
Post
autor: paweb » 18 paź 2005, o 23:34
Dzieki ale do talej nie to bo z wartoscioa bezwzględna to ja bym zrobil ale tam nie ma ani kwadratu ani wartosci bezwzgędnej jest poprostu x1-x2 i mam to obliczyc bez wyliczania x1 i x3 bo to by było banalne
Rogal
Użytkownik
Posty: 5405 Rejestracja: 11 sty 2005, o 22:21
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: a z Limanowej
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 422 razy
Post
autor: Rogal » 18 paź 2005, o 23:40
Wartość bezwzględną sobie opuść. A możesz wskazać o jakie x3 Ci chodzi w przypadku trójmianu kwadratowego?
paweb
Użytkownik
Posty: 24 Rejestracja: 26 wrz 2005, o 19:42
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Szczecinek
Post
autor: paweb » 18 paź 2005, o 23:43
sorka mialo byc x1 i x2