Wielomian W(x)= ax^3+bx^2-9x-10 jest podzielny przez dwumian x-2 i przez dwumian x+1.
a) znajdź współrzędne a i b.
b) oblicz odwrotność sumy kwadratów pierwiastków wielomianu W(x).
Wielomian W(x)
-
- Użytkownik
- Posty: 269
- Rejestracja: 22 lut 2008, o 17:02
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: z Oz
- Pomógł: 51 razy
Wielomian W(x)
a)
\(\displaystyle{ 0=-a+b+9-10}\)
\(\displaystyle{ 0=8a+4b-9{\cdot}2-10}\)
rozwiązujesz układ równań.
\(\displaystyle{ 0=-a+b+9-10}\)
\(\displaystyle{ 0=8a+4b-9{\cdot}2-10}\)
rozwiązujesz układ równań.
-
- Użytkownik
- Posty: 4438
- Rejestracja: 17 kwie 2007, o 13:44
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Podziękował: 12 razy
- Pomógł: 1313 razy
Wielomian W(x)
a) Dokładniej, z twierdzenia Bezouta mamy \(\displaystyle{ W(-1)=W(2)=0}\), więc
b) Nietrudno zauważyć, że \(\displaystyle{ W(x)=(2x+5)(x+1)(x-2)}\). Stąd i z twierdzenia Bezouta wynika, że liczby \(\displaystyle{ -\frac{5}{2},-1,2}\) są pierwiastkami wielomianu W.
Zatem
\(\displaystyle{ \begin{cases} -a+b+9-10=0 \\ 8a+4b-18-10=0 \end{cases}}\).
Stąd wynika, że \(\displaystyle{ b=a+1}\) i w konsekwencji \(\displaystyle{ 8a+4(a+1)-28=0}\), czyli \(\displaystyle{ 12a-24=0}\), tzn. \(\displaystyle{ a=2}\) i, co za tym idzie, \(\displaystyle{ b=2+1=3}\).b) Nietrudno zauważyć, że \(\displaystyle{ W(x)=(2x+5)(x+1)(x-2)}\). Stąd i z twierdzenia Bezouta wynika, że liczby \(\displaystyle{ -\frac{5}{2},-1,2}\) są pierwiastkami wielomianu W.
Zatem
\(\displaystyle{ \frac{1}{(-\frac{5}{2})^2+(-1)^2+2^2}=\frac{1}{\frac{45}{4}}=\frac{4}{45}}\).