Proszę o rozwiązanie nierówności :
\(\displaystyle{ ( \sqrt{ -x^{2}-8x+9 }) (3x-3) qslant 0}\)
nierówność
nierówność
Po pierwsze dziedzina. Potem zauważ, że \(\displaystyle{ \sqrt{z} qslant 0}\), zatem trzeba tylko sprawdzić, dla jakiego \(\displaystyle{ x}\) należącego do dziedziny \(\displaystyle{ 3x-3 qslant 0}\).
Czyli masz dwa warunki
\(\displaystyle{ \begin{cases} -x^2-8x+9 qslant 0 \\ 3x-3 qslant 0 \end{cases}}\)
Wynikiem jest przekrój przedziałów.
Czyli masz dwa warunki
\(\displaystyle{ \begin{cases} -x^2-8x+9 qslant 0 \\ 3x-3 qslant 0 \end{cases}}\)
Wynikiem jest przekrój przedziałów.