Przedstaw w postaci iloczynowej wielomian

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
Brzezin
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 260
Rejestracja: 9 paź 2007, o 18:09
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 152 razy

Przedstaw w postaci iloczynowej wielomian

Post autor: Brzezin »

Przedstaw w postaci iloczynowej wielomian:
\(\displaystyle{ W(x)=(x^2+x)^2+4(x^2+x)^2-12}\)
Jak to w ogóle przekształcić?
soku11
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6607
Rejestracja: 16 sty 2007, o 19:42
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 119 razy
Pomógł: 1823 razy

Przedstaw w postaci iloczynowej wielomian

Post autor: soku11 »

\(\displaystyle{ W(x)=5(x^2+x)^2-12=[\sqrt{5}(x^2+x)]^2-(2\sqrt{3})^2=
[\sqrt{5}(x^2+x)-2\sqrt{3}][\sqrt{5}(x^2+x)+2\sqrt{3}]=
[\sqrt{5}x^2+\sqrt{5}x-2\sqrt{3}][\sqrt{5}x^2+\sqrt{5}x+2\sqrt{3}]}\)


POZDRO
Brzezin
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 260
Rejestracja: 9 paź 2007, o 18:09
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 152 razy

Przedstaw w postaci iloczynowej wielomian

Post autor: Brzezin »

Nie zupełnie o to mi chodziło. Jak dość do czegoś takiego jak \(\displaystyle{ (x^2+x+6)(x^2+x-2)}\)
Wasilewski
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3921
Rejestracja: 10 gru 2007, o 20:10
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 36 razy
Pomógł: 1194 razy

Przedstaw w postaci iloczynowej wielomian

Post autor: Wasilewski »

No to źle przepisałeś przykład, powinno być:
\(\displaystyle{ W(x) = (x^2 + x)^2 + 4(x^2 + x) - 12 \\
t = x^2 +x \\
W(t) = t^2 + 4t - 12 = t^2 +6t - 2t - 12 = t(t+6) - 2(t+6) = (t+6)(t-2) = (x^2 +x + 6)(x^2 +x-2) = (x^2 + x + 6)(x+2)(x-1)}\)
Brzezin
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 260
Rejestracja: 9 paź 2007, o 18:09
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 152 razy

Przedstaw w postaci iloczynowej wielomian

Post autor: Brzezin »

A co gdy mamy wyłączone x przed nawiasem, np.:
\(\displaystyle{ (x^2+x+4)^2+8x(x^2+x+4)+15x^2}\)
frej

Przedstaw w postaci iloczynowej wielomian

Post autor: frej »

Ja proponuję wszystko wymnożyć i potem zredukować wyrazy podobne. Po redukcji wygląda to tak:
\(\displaystyle{ x^4+10x^3+32x^2+40x+16=x^4+2x^3+8x^3+16x^2+16x^2+32x+8x+16= (x+2)(x^3+8x^2+16x+8)=(x+2)(x^3+2x^2+6x^2+12x+4x+8)=(x+2)^2(x^2+6x+4)=(x+2)^2(x+3+2\sqrt{5})(x+3-2\sqrt{5})}\)
Brzezin
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 260
Rejestracja: 9 paź 2007, o 18:09
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 152 razy

Przedstaw w postaci iloczynowej wielomian

Post autor: Brzezin »

Z czego skorzystałeś w tym miejscu? Z twierdzeniem Bézout?
\(\displaystyle{ (x+2)(x^3+2x^2+6x^2+12x+4x+8)=(x+2)^2(x^2+6x+4)}\)
frej

Przedstaw w postaci iloczynowej wielomian

Post autor: frej »

\(\displaystyle{ (x+2)(x^3+2x^2+6x^2+12x+4x+8)=(x+2)(x^2(x+2)+6x(x+2)+4(x+2))=(x+2)((x+2)(x^2+6x+4))=(x+2)^2(x^2+6x+4)}\)

[ Dodano: 20 Lipca 2008, 16:18 ]
Poza tym zawsze stosuję twierdzenie o pierwiastkach wymiernych, twierdzenie Bezouta i schemat Hornera
Wasilewski
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3921
Rejestracja: 10 gru 2007, o 20:10
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 36 razy
Pomógł: 1194 razy

Przedstaw w postaci iloczynowej wielomian

Post autor: Wasilewski »

Można też podstawić t pod ten nawias i mamy wtedy:
\(\displaystyle{ t^2 + 8tx + 15x^2 = (5x + t)(3x + t)}\)
I mamy iloczyn dwóch trójmianów kwadratowych, których pierwiastki łatwo wyznaczyć.
ODPOWIEDZ