wyznacz wspołczynik a,b,c aby W(x)-F(x)=H(x) jeśli=
a W(x)= x3 + ax2 +3x +1 , F(x)= 2x2 + bx - 4, H(x)= x3-7x2+8x+5
b W(x)= 2x + ax2 + 5x - 3 , F(x)= x3- 5x2 + bx +4, H(x)= x3 + 2x2 + 4x - c
Wyznacz wspołczyniki a,b,c
Wyznacz wspołczyniki a,b,c
Ostatnio zmieniony 15 lip 2008, o 09:19 przez chapi, łącznie zmieniany 1 raz.
- RyHoO16
- Użytkownik
- Posty: 1822
- Rejestracja: 22 paź 2006, o 20:38
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: WLKP
- Podziękował: 46 razy
- Pomógł: 487 razy
Wyznacz wspołczyniki a,b,c
a)
\(\displaystyle{ W(x)-F(x)=H(x) \ \iff \ x^3 + ax^2 +3x +1-(2x^2 + bx - 4)=x^3-7x^2+8x+5}\)
\(\displaystyle{ x^3+(a-2)x^2+(3-b)x+5=x^3-7x^2+8x+5}\)
Teraz układamy uk. równań:
\(\displaystyle{ \begin{cases} a-2=-7 \\ 3-b=8 \end{cases} \ \iff \ \begin{cases} a=-5 \\ b=-5 \end{cases}}\)
\(\displaystyle{ W(x)-F(x)=H(x) \ \iff \ x^3 + ax^2 +3x +1-(2x^2 + bx - 4)=x^3-7x^2+8x+5}\)
\(\displaystyle{ x^3+(a-2)x^2+(3-b)x+5=x^3-7x^2+8x+5}\)
Teraz układamy uk. równań:
\(\displaystyle{ \begin{cases} a-2=-7 \\ 3-b=8 \end{cases} \ \iff \ \begin{cases} a=-5 \\ b=-5 \end{cases}}\)