Witam. Mam mały problem z wielomianem a mianowicie mam wielomian
\(\displaystyle{ 1-3x+2x^{2}}\) rozkłada się na \(\displaystyle{ (1-x)(1-2x)}\) czy może mi ktoś powiedzieć jak został rozłożony ten wielomian?
rozkład wielomianu
-
- Użytkownik
- Posty: 33
- Rejestracja: 28 maja 2008, o 14:46
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wieliczka
- Podziękował: 17 razy
rozkład wielomianu
Jest to trójmian kwadratowy, zatem możemy ze wzorów obliczyć jego pierwiastki:
\(\displaystyle{ x_1=\frac{3-1}{4}=\frac{1}{2}\\
x_2=\frac{3+1}{4}=1}\)
A teraz piszemy postać iloczynową tego trójmianu [ \(\displaystyle{ a(x-x_1)(x-x_2)}\) ] :
\(\displaystyle{ 2(x-1)(x-\frac{1}{2})=(x-1)(2x-1)=(1-x)(1-2x)}\) - gotowe
\(\displaystyle{ x_1=\frac{3-1}{4}=\frac{1}{2}\\
x_2=\frac{3+1}{4}=1}\)
A teraz piszemy postać iloczynową tego trójmianu [ \(\displaystyle{ a(x-x_1)(x-x_2)}\) ] :
\(\displaystyle{ 2(x-1)(x-\frac{1}{2})=(x-1)(2x-1)=(1-x)(1-2x)}\) - gotowe