Równania Wielomianowe
-
- Użytkownik
- Posty: 15
- Rejestracja: 11 wrz 2005, o 10:09
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 3 razy
Równania Wielomianowe
Hmmm jesli ktos moze to prosilbym aby mi rozpisal dokladnie zebym wiedzial jak zrobic reszte podobnych przykladow Z gory dziekuje
Rozwiaz Rownianie :
\(\displaystyle{ x^{2}(x+5) - 2(x+5)(2x-1) = 0}\)
\(\displaystyle{ (x - \frac{2}{3})(3x^{2} - 2) = 3(x - \frac{2}{3})(x - 1)}\)
\(\displaystyle{ x^{4}(x - 2) + (2x - 4)(x^{2} + 1) = 0}\)
\(\displaystyle{ x^{3} + 5(x + 1)^{2} = 5}\)
\(\displaystyle{ x(x^{2} - x + 3) = 3}\)
\(\displaystyle{ x^{2}(x^{3} - 5) + x^{3}(x - 5) + (x + 2)^{2} = x^{2}}\)
\(\displaystyle{ 6(1 - x^{2})(1 + x^{2}) = 5x^{2}}\)
\(\displaystyle{ x(-x^{2} + x + 4) = 4}\)
\(\displaystyle{ (x^{4} + 3x^{3})(x - 3) = x^{3} - 9x}\)
Pierwsze 3 sa z innego zadania ale polecenie jest identyczne pozatymi 3 te inne sa chyba trudniejsze .... nie wiem jak sie zabrac i co z tym zrobic dzieki za pomoc
Rozwiaz Rownianie :
\(\displaystyle{ x^{2}(x+5) - 2(x+5)(2x-1) = 0}\)
\(\displaystyle{ (x - \frac{2}{3})(3x^{2} - 2) = 3(x - \frac{2}{3})(x - 1)}\)
\(\displaystyle{ x^{4}(x - 2) + (2x - 4)(x^{2} + 1) = 0}\)
\(\displaystyle{ x^{3} + 5(x + 1)^{2} = 5}\)
\(\displaystyle{ x(x^{2} - x + 3) = 3}\)
\(\displaystyle{ x^{2}(x^{3} - 5) + x^{3}(x - 5) + (x + 2)^{2} = x^{2}}\)
\(\displaystyle{ 6(1 - x^{2})(1 + x^{2}) = 5x^{2}}\)
\(\displaystyle{ x(-x^{2} + x + 4) = 4}\)
\(\displaystyle{ (x^{4} + 3x^{3})(x - 3) = x^{3} - 9x}\)
Pierwsze 3 sa z innego zadania ale polecenie jest identyczne pozatymi 3 te inne sa chyba trudniejsze .... nie wiem jak sie zabrac i co z tym zrobic dzieki za pomoc
- Maniek
- Użytkownik
- Posty: 841
- Rejestracja: 11 paź 2004, o 15:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Będzin | Gliwice
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 79 razy
Równania Wielomianowe
Ja bym tu we wszystkich przykładach najpierw powymnażał wszystko co sie da, popodnosił do kwadratu, poskracał a dopiero później pomyślał co dalej ..
np:
\(\displaystyle{ x(x^2-x+3)=3}\)
\(\displaystyle{ x^3-x^2+3x-3=0}\)
\(\displaystyle{ x^2(x-1)+3(x-1)=0}\)
\(\displaystyle{ (x-1)(x^2+3)=0}\)
\(\displaystyle{ x=1}\)
lub:
\(\displaystyle{ x^3+5(x+1)^2=5}\)
\(\displaystyle{ x^3+5(x^2+2x+1)-5=0}\)
\(\displaystyle{ x^3+5x^2+10x+5-5=0}\)
\(\displaystyle{ x(x^2+5x+10)=0}\)
\(\displaystyle{ x=0}\)
np:
\(\displaystyle{ x(x^2-x+3)=3}\)
\(\displaystyle{ x^3-x^2+3x-3=0}\)
\(\displaystyle{ x^2(x-1)+3(x-1)=0}\)
\(\displaystyle{ (x-1)(x^2+3)=0}\)
\(\displaystyle{ x=1}\)
lub:
\(\displaystyle{ x^3+5(x+1)^2=5}\)
\(\displaystyle{ x^3+5(x^2+2x+1)-5=0}\)
\(\displaystyle{ x^3+5x^2+10x+5-5=0}\)
\(\displaystyle{ x(x^2+5x+10)=0}\)
\(\displaystyle{ x=0}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 81
- Rejestracja: 7 lis 2004, o 14:22
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 5 razy
- Pomógł: 8 razy
Równania Wielomianowe
\(\displaystyle{ 1. x^2(x+5)-2(x+5)(2x-1)=0}\)
\(\displaystyle{ (x+5)(x^2-4x+2)=0}\)
\(\displaystyle{ (x+5)(x-2-sqrt2)(x-2+sqrt2)=0}\)
pierwiastkami są więc liczby \(\displaystyle{ 5, 2+sqrt2, 2-sqrt2}\)
\(\displaystyle{ 2. (x-\frac{2}{3})(3x^2-2)-3(x-\frac{2}{3})(x-1)=0}\)
\(\displaystyle{ (x-\frac{2}{3})(3x^2-3x+1)=0}\)
jedynym pierwiastkiem jest liczba \(\displaystyle{ \frac{2}{3}}\) (trojmian w drugim nawiasie jest nierozkladalny, znaczy sie jego delta
[edit]a jednak..
\(\displaystyle{ (x+5)(x^2-4x+2)=0}\)
\(\displaystyle{ (x+5)(x-2-sqrt2)(x-2+sqrt2)=0}\)
pierwiastkami są więc liczby \(\displaystyle{ 5, 2+sqrt2, 2-sqrt2}\)
\(\displaystyle{ 2. (x-\frac{2}{3})(3x^2-2)-3(x-\frac{2}{3})(x-1)=0}\)
\(\displaystyle{ (x-\frac{2}{3})(3x^2-3x+1)=0}\)
jedynym pierwiastkiem jest liczba \(\displaystyle{ \frac{2}{3}}\) (trojmian w drugim nawiasie jest nierozkladalny, znaczy sie jego delta
[edit]a jednak..
Ostatnio zmieniony 15 paź 2005, o 14:44 przez Dooh, łącznie zmieniany 3 razy.
-
- Użytkownik
- Posty: 15
- Rejestracja: 11 wrz 2005, o 10:09
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 3 razy
Równania Wielomianowe
w tym ostatnim czyt. 3 co rozwiazywales nie moze byc -1 ;s przeciez\(\displaystyle{ (-1)^{2}}\) to 1 i wtedy nie skroci sie nawias wynosi 2 a nie 0 :S
ale wciaz wydaje mi sie ze to sa latwiejsze przyklady zobaczcie sobie 3 ostatnie ;s
ale wciaz wydaje mi sie ze to sa latwiejsze przyklady zobaczcie sobie 3 ostatnie ;s
- ariadna
- Użytkownik
- Posty: 2702
- Rejestracja: 22 maja 2005, o 22:26
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Olsztyn/Berlin
- Podziękował: 47 razy
- Pomógł: 642 razy
Równania Wielomianowe
Czy ja wiem... w trzecim od końca wymnóż, wszystko na lewą stroną, podstaw zmienną t=\(\displaystyle{ x^{2}}\) i masz. Pamiętaj o założeniach.
-
- Użytkownik
- Posty: 81
- Rejestracja: 7 lis 2004, o 14:22
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 5 razy
- Pomógł: 8 razy
Równania Wielomianowe
metoda sie opiera na prostych przekształceniach (wspolny czynnik przed nawias, zastosowanie wzorow skrocnego mnozenia..)
ostatnie sa podobne, a wygladaja tak :
\(\displaystyle{ x^2(x^3-5)+x^3(x-5)+(x+2)^2=x^2}\)
\(\displaystyle{ x^5+x^4-5x^3-5x^2+4x+4=0}\)
\(\displaystyle{ x^4(x+1)-5x^2(x+1)+4(x+1)=0}\)
\(\displaystyle{ (x+1)(x^4-5x^2+4)=0}\)
masz juz jeden pierwiastek, x=-1, reszte obliczasz z rownania z drugiego nawiasu (mozesz podstawic t=x^2)
\(\displaystyle{ 6(1-x^2)(1+x^2)=5x^2}\)
po wymnozeniu
\(\displaystyle{ x^4+5x^2-6=0}\)
i masz to samo co poprzednio (tutaj tez na oko widac ze pierwiastkiem jest x=1)
\(\displaystyle{ -x^3+x^2+4x-4=0}\)
\(\displaystyle{ x^2(x-1)-4(x-1)=0}\)
\(\displaystyle{ (x-1)(x^2-4)=0}\)
\(\displaystyle{ (x-1)(x+2)(x-2)=0}\)
\(\displaystyle{ (x^4+3x^3)(x-3)=x^3-9x}\)
\(\displaystyle{ (x^4+3x^3)(x-3)-x(x^2-9)=0}\)
\(\displaystyle{ (x^3(x+3))(x-3)-x(x-3)(x+3)=0}\)
\(\displaystyle{ (x+3)(x-3)(x^3-x)=0}\)
\(\displaystyle{ (x+3)(x-3)x(x-1)(x+1)=0}\)
ostatnie sa podobne, a wygladaja tak :
\(\displaystyle{ x^2(x^3-5)+x^3(x-5)+(x+2)^2=x^2}\)
\(\displaystyle{ x^5+x^4-5x^3-5x^2+4x+4=0}\)
\(\displaystyle{ x^4(x+1)-5x^2(x+1)+4(x+1)=0}\)
\(\displaystyle{ (x+1)(x^4-5x^2+4)=0}\)
masz juz jeden pierwiastek, x=-1, reszte obliczasz z rownania z drugiego nawiasu (mozesz podstawic t=x^2)
\(\displaystyle{ 6(1-x^2)(1+x^2)=5x^2}\)
po wymnozeniu
\(\displaystyle{ x^4+5x^2-6=0}\)
i masz to samo co poprzednio (tutaj tez na oko widac ze pierwiastkiem jest x=1)
\(\displaystyle{ -x^3+x^2+4x-4=0}\)
\(\displaystyle{ x^2(x-1)-4(x-1)=0}\)
\(\displaystyle{ (x-1)(x^2-4)=0}\)
\(\displaystyle{ (x-1)(x+2)(x-2)=0}\)
\(\displaystyle{ (x^4+3x^3)(x-3)=x^3-9x}\)
\(\displaystyle{ (x^4+3x^3)(x-3)-x(x^2-9)=0}\)
\(\displaystyle{ (x^3(x+3))(x-3)-x(x-3)(x+3)=0}\)
\(\displaystyle{ (x+3)(x-3)(x^3-x)=0}\)
\(\displaystyle{ (x+3)(x-3)x(x-1)(x+1)=0}\)
- Maniek
- Użytkownik
- Posty: 841
- Rejestracja: 11 paź 2004, o 15:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Będzin | Gliwice
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 79 razy
Równania Wielomianowe
Mnie nie chodziło o rozwiązanie najłatwiejszych (bo np nie umiem albo co ), ale o pokazanie co masz i jak robić w kolejnych zadaniach, nadac Ci jakis tok rozumowaniaMafcio88 pisze:no ok ale pomijajac to ze to sa dwa najlatwiejsze przyklady to ok :S
Pozdrawiam
- Tomasz Rużycki
- Użytkownik
- Posty: 2970
- Rejestracja: 8 paź 2004, o 17:16
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Suchedniów/Kraków
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 293 razy
Równania Wielomianowe
Żeby rozwiązać to równanie wystarczy rozwiązać układ czterech równań, z czterema niewiadomymi, trzeciego stopnia. Na razie nie mam czasu przysiąść nad nim. Jak się mi zrobi więcej luzu, to go rozkminię i problem zostanie raz na zawsze rozwiązany
-
- Użytkownik
- Posty: 5405
- Rejestracja: 11 sty 2005, o 22:21
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: a z Limanowej
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 422 razy
Równania Wielomianowe
Nic z tego podstawienia drogi ap. Bo rozwiązania dane funkcjami trygonometrycznymi są niesatysfakcjonujące . Żeby nie było, to rozwiązaniami tego jest sin10, sin40 i -sin70 stopni.
Tylko, że nic z tego ;P
Tylko, że nic z tego ;P
-
- Użytkownik
- Posty: 1
- Rejestracja: 3 sty 2007, o 21:49
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wodzisław Śl.
Równania Wielomianowe
W tym równaniu trzeba zastosować twierdzenie bezout:
D(1) należy do zbioru +/-1
teraz należy policzyć W(1) lub W(-1), (jeśli nie znacie twierdzenia to przypominam - jeśli w którymś z nich wyjdzie 0 to jest pierwiastkiem)
Potem należy podzielić przez ten wielomian przez pierwiastek, ale z definicji wynika że ma 1 wiec możemy to pominąć.
D(1) należy do zbioru +/-1
teraz należy policzyć W(1) lub W(-1), (jeśli nie znacie twierdzenia to przypominam - jeśli w którymś z nich wyjdzie 0 to jest pierwiastkiem)
Potem należy podzielić przez ten wielomian przez pierwiastek, ale z definicji wynika że ma 1 wiec możemy to pominąć.
Równania Wielomianowe
witam mam zadania i nie wiem jak się do tego zabrać może ktoś pomoże
-4(x-3)(x- sqrt{2})(x+4)=0
-4(x-3)(x- sqrt{2})(x+4)=0