Witam. mam podane 3 punkty i musze wyznaczyc wzor funkcji przechodzacej przez te punkty.
Jak to zrobic? Jaki wzor zastosowac.
Z gory dzieki.
Funkcja kwadratowa na podstawie wsp. punktow
-
- Użytkownik
- Posty: 2278
- Rejestracja: 11 kwie 2007, o 18:49
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Dąbrowa Górnicza
- Podziękował: 41 razy
- Pomógł: 602 razy
Funkcja kwadratowa na podstawie wsp. punktow
hmmmm... np:
\(\displaystyle{ \left\{\begin{array}{l} ax_1^2+by_1+c=0\\ax_2^2+by_2+c=0\\ax_3^2+by_3+c=0 \end{array}}\)
gdzie \(\displaystyle{ (x_1,y_1),(x_2,y_2),(x_3,y_3)}\) współrzedne trzech danych punktów
\(\displaystyle{ \left\{\begin{array}{l} ax_1^2+by_1+c=0\\ax_2^2+by_2+c=0\\ax_3^2+by_3+c=0 \end{array}}\)
gdzie \(\displaystyle{ (x_1,y_1),(x_2,y_2),(x_3,y_3)}\) współrzedne trzech danych punktów
- meninio
- Użytkownik
- Posty: 1876
- Rejestracja: 3 maja 2008, o 11:09
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Jastrzębie Zdrój
- Podziękował: 5 razy
- Pomógł: 467 razy
Funkcja kwadratowa na podstawie wsp. punktow
Chyba jednak inaczej Natkoza:
\(\displaystyle{ \begin{cases} y_1=ax^2_1+bx_1+c \\ y_2=ax^2_2+bx_2+c \\ y_3=ax^2_3+bx_3+c\end{cases}}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases} y_1=ax^2_1+bx_1+c \\ y_2=ax^2_2+bx_2+c \\ y_3=ax^2_3+bx_3+c\end{cases}}\)