iloczyn
-
- Użytkownik
- Posty: 38
- Rejestracja: 4 cze 2008, o 20:46
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kłodawa
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 5 razy
iloczyn
\(\displaystyle{ x C}\)
\(\displaystyle{ (2x+1)(2x+3)(2x+5)=65+[(2x+5)^{2}-(2x+1)^{2}]}\)
\(\displaystyle{ ...}\)
\(\displaystyle{ 4x^{3}+18x^{2}+15x-37=0}\)
równanie ma tylko jeden pierwiastek całkowity x=1, są to więc liczby 2x+1=3; 5 i 7
\(\displaystyle{ (2x+1)(2x+3)(2x+5)=65+[(2x+5)^{2}-(2x+1)^{2}]}\)
\(\displaystyle{ ...}\)
\(\displaystyle{ 4x^{3}+18x^{2}+15x-37=0}\)
równanie ma tylko jeden pierwiastek całkowity x=1, są to więc liczby 2x+1=3; 5 i 7