wielomian zad.4

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
lotar
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 10
Rejestracja: 14 cze 2008, o 20:40
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Szczecin

wielomian zad.4

Post autor: lotar »

liczba 2 jest miejscem zerowym wielomianu W(x). Wyznacz resztę z dzielenia tego wielomianu przez wielomian P(x)=\(\displaystyle{ x ^{2}}\) - 3x +2 , jeśli wiadomo, że w wyniku dzielenia wielomianu W(x) przez dwumian (x - 1) otrzymujemy resztę 5.
siedzi kto jeszcze?
Brzytwa
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 879
Rejestracja: 1 wrz 2007, o 13:33
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 221 razy

wielomian zad.4

Post autor: Brzytwa »

lotar pisze:liczba 2 jest miejscem zerowym wielomianu W(x). Wyznacz resztę z dzielenia tego wielomianu przez wielomian P(x)=\(\displaystyle{ x ^{2}}\) - 3x +2 , jeśli wiadomo, że w wyniku dzielenia wielomianu W(x) przez dwumian (x - 1) otrzymujemy resztę 5.
siedzi kto jeszcze?
\(\displaystyle{ \begin{cases} W(x)=(x-2) Q(x) \\ W(x)=(x-1) R(x) +5 \end{cases}}\)

czyli

\(\displaystyle{ \begin{cases} W(2)=0 \\ W(1)=5 \end{cases}}\)

Zatem:

\(\displaystyle{ W(x)=(x^{2}-3x+2) S(x) +ax+b}\)

\(\displaystyle{ \begin{cases} W(2)=2a+b \\ w(1)=a+b \end{cases}}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases} 2a+b=0 \\ a+b=5 \end{cases}}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases} a=-5 \\ b=10 \end{cases}}\)
ODPOWIEDZ