Wyznacz współczynniki b i c tak, aby wielomian \(\displaystyle{ W(x) F(x) - H(x)}\) był wielomianem zerowym, jeżeli \(\displaystyle{ W(x)=-3x+5 \ ; \ F(x)=x^{2} + bx + c \ ; \ H(x)=-3x^{3} - x^{2} - 2x + 20.}\)
Pomoże ktoś?
Pamiętaj o klamrach \(\displaystyle{ !. RyHoO16}\)
Wyznacz współczynniki
Wyznacz współczynniki
Ostatnio zmieniony 14 cze 2008, o 21:02 przez lotar, łącznie zmieniany 2 razy.
- RyHoO16
- Użytkownik
- Posty: 1822
- Rejestracja: 22 paź 2006, o 20:38
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: WLKP
- Podziękował: 46 razy
- Pomógł: 487 razy
Wyznacz współczynniki
Jeżeli \(\displaystyle{ W(x) F(x) - H(x)}\) ma być wielomianem zerowym to \(\displaystyle{ W(x) F(x) - H(x)=0}\) Podstawiamy dane i mamy:
\(\displaystyle{ (-3x+5)(x^2+bx+c)-(-3x^3-x^2-2x+20)=0 \iff -3x^3-3bx^2-3cx+5x^2+5bx+5c+3x^3+x^2+2x-20=0}\)
Teraz redukujemy wyrazy podobne.
\(\displaystyle{ 6x^2-3bx^2+2x+5bx-3cx+5c-20=0 \iff x^2(6-3b)+x(2+5b-3c)+5(c-4)=0}\)
co daje nam, że \(\displaystyle{ \begin{cases} b=2 \\ c=4 \end{cases}}\)
\(\displaystyle{ (-3x+5)(x^2+bx+c)-(-3x^3-x^2-2x+20)=0 \iff -3x^3-3bx^2-3cx+5x^2+5bx+5c+3x^3+x^2+2x-20=0}\)
Teraz redukujemy wyrazy podobne.
\(\displaystyle{ 6x^2-3bx^2+2x+5bx-3cx+5c-20=0 \iff x^2(6-3b)+x(2+5b-3c)+5(c-4)=0}\)
co daje nam, że \(\displaystyle{ \begin{cases} b=2 \\ c=4 \end{cases}}\)
Wyznacz współczynniki
a coś takiego :
oblicz sumę wszystkich współczynników wielomianu W(x)=2(x ^{2} + - 4) ^{40} -3(x - 2) ^{39} .
Z góry dzięki.
oblicz sumę wszystkich współczynników wielomianu W(x)=2(x ^{2} + - 4) ^{40} -3(x - 2) ^{39} .
Z góry dzięki.
Wyznacz współczynniki
Dla jakich wartości parametru m reszta z dzielenia wielomianu W(x)= \(\displaystyle{ m^{2}}\)\(\displaystyle{ x ^{6} - \(\displaystyle{ 8x ^{3} + 5m przez dwumian x + 1 jest równa 2?
sory ale jeszcze nie ogarniam tego latexa}\)}\)
sory ale jeszcze nie ogarniam tego latexa}\)}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 1420
- Rejestracja: 11 sty 2008, o 22:06
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 8 razy
- Pomógł: 411 razy