Rozwiąż równania:
a)\(\displaystyle{ (2-x)(x^{2}+3x+2)=0}\)
b)\(\displaystyle{ (3x-1)(-5x ^{2}-3x+2)=0}\)
c)\(\displaystyle{ (9- x^{2})(3x ^{2}+2x-1)=0}\)
d)\(\displaystyle{ -3x(2x ^{2}+4x+1)=0}\)
e)\(\displaystyle{ (2x+4)(x ^{2}+5x+6)=0}\)
Przykład jak te zadanie powinno wyglądać
\(\displaystyle{ (x ^{2}-3x+2)(x ^{2}-25)=0}\)
\(\displaystyle{ (x-1)(x-2)(x+5)(x-5)=0}\)
Równania wielomianowe
- RyHoO16
- Użytkownik
- Posty: 1822
- Rejestracja: 22 paź 2006, o 20:38
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: WLKP
- Podziękował: 46 razy
- Pomógł: 487 razy
Równania wielomianowe
A mógłbyś mi pokazać, gdzie są tutaj nierówności bo nie widzę. Dla ścisłości zmień temat jeżeli się pomyliłeś.
a)
\(\displaystyle{ (2-x)(x^{2}+3x+2)=0 \iff (2-x)(x+2)(x+1)=0 \iff x_{1}=2 x_{2}=-2 x_{3}=-1}\)
Oto chodzi
a)
\(\displaystyle{ (2-x)(x^{2}+3x+2)=0 \iff (2-x)(x+2)(x+1)=0 \iff x_{1}=2 x_{2}=-2 x_{3}=-1}\)
Oto chodzi
-
- Użytkownik
- Posty: 77
- Rejestracja: 15 paź 2006, o 11:37
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: poznań
- Podziękował: 24 razy
Równania wielomianowe
Wiem ,że to niesa nierówności bo zamiast znaków(, qslant ) miałem zrobic znak(=)RyHoO16 pisze:A mógłbyś mi pokazać, gdzie są tutaj nierówności bo nie widzę. Dla ścisłości zmień temat jeżeli się pomyliłeś.
a)
\(\displaystyle{ (2-x)(x^{2}+3x+2)=0 \iff (2-x)(x+2)(x+1)=0 \iff x_{1}=2 x_{2}=-2 x_{3}=-1}\)
Oto chodzi
i właśnie o takie rozwiązanie chodzi.
Przepraszam, można by rozwiązać dalsze równania?Dziękuje.
b)\(\displaystyle{ (3x-1)(-5x ^{2}-3x+2)=0}\)
c)\(\displaystyle{ (9- x^{2})(3x ^{2}+2x-1)=0}\)
d)\(\displaystyle{ -3x(2x ^{2}+4x+1)=0}\)
e)\(\displaystyle{ (2x+4)(x ^{2}+5x+6)=0}\)
[ Dodano: 10 Czerwca 2008, 10:09 ]
b)\(\displaystyle{ (3x-1)(-5x ^{2}-3x+2)=0}\)
c)\(\displaystyle{ (9- x^{2})(3x ^{2}+2x-1)=0}\)
d)\(\displaystyle{ -3x(2x ^{2}+4x+1)=0}\)
e)\(\displaystyle{ (2x+4)(x ^{2}+5x+6)=0}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 326
- Rejestracja: 21 paź 2007, o 21:17
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 9 razy
- Pomógł: 122 razy
Równania wielomianowe
b)\(\displaystyle{ (3x-1)(-5x^2-3x+2)=(3x-1)(2-5x)(x+1)=0 \iff x=\frac{1}{3} x=\frac{2}{5} x=-1}\)
[ Dodano: 12 June 2008, 16:32 ]
c)\(\displaystyle{ (9-x^2)(3x^2+2x-1)=(3-x)(3+x)(3x-1)(x+1)=0 \iff x=3 x=-3 x=\frac{1}{3} x=-1}\)
[ Dodano: 12 June 2008, 16:41 ]
e)\(\displaystyle{ (2x+4)(x^2+5x+6)=2(x+2)^2(x+3)=0 \iff x=-2\vee x=-3}\)
[ Dodano: 12 June 2008, 16:32 ]
c)\(\displaystyle{ (9-x^2)(3x^2+2x-1)=(3-x)(3+x)(3x-1)(x+1)=0 \iff x=3 x=-3 x=\frac{1}{3} x=-1}\)
[ Dodano: 12 June 2008, 16:41 ]
e)\(\displaystyle{ (2x+4)(x^2+5x+6)=2(x+2)^2(x+3)=0 \iff x=-2\vee x=-3}\)