Jak rozwiązać wielomian wysokich stopni?

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
MakCis
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1023
Rejestracja: 10 lut 2008, o 15:45
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 72 razy
Pomógł: 15 razy

Jak rozwiązać wielomian wysokich stopni?

Post autor: MakCis »

Powiedzmy, że mam taką równość:

\(\displaystyle{ x^5 - x = 0}\)

Mam to dzielić aż do uzyskania klarownej postaci czy jest szybszy sposób?
natkoza
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2278
Rejestracja: 11 kwie 2007, o 18:49
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Dąbrowa Górnicza
Podziękował: 41 razy
Pomógł: 602 razy

Jak rozwiązać wielomian wysokich stopni?

Post autor: natkoza »

\(\displaystyle{ =x(x^4-1)=x(x^2+1)(x^2-1)=x(x^2+1)(x+1)(x-1)}\)
MakCis
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1023
Rejestracja: 10 lut 2008, o 15:45
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 72 razy
Pomógł: 15 razy

Jak rozwiązać wielomian wysokich stopni?

Post autor: MakCis »

a taki przykład:

\(\displaystyle{ x^6 - 1 = (x^2 - 1)(x^3 + 1) = (x-1)(x+1)(x^3 + 1)}\)

dobrze zrobiłem?

\(\displaystyle{ Czyli x^6 - 1 = 0 \iff x = 1 x = -1}\)
natkoza
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2278
Rejestracja: 11 kwie 2007, o 18:49
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Dąbrowa Górnicza
Podziękował: 41 razy
Pomógł: 602 razy

Jak rozwiązać wielomian wysokich stopni?

Post autor: natkoza »

\(\displaystyle{ x^6-1=(x^3-1)(x^3+1)=(x-1)(x^2+x+1)(x+1)(x^2-x+1)}\)
jeżeli patrząc formalnie ale wyniku oczywiście to nie zmienia
MakCis
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1023
Rejestracja: 10 lut 2008, o 15:45
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 72 razy
Pomógł: 15 razy

Jak rozwiązać wielomian wysokich stopni?

Post autor: MakCis »

a w odpowiedziach jest jeszcze zero. Czyli chyba cos nie tak :/
natkoza
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2278
Rejestracja: 11 kwie 2007, o 18:49
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Dąbrowa Górnicza
Podziękował: 41 razy
Pomógł: 602 razy

Jak rozwiązać wielomian wysokich stopni?

Post autor: natkoza »

yyy \(\displaystyle{ 0^6-1=-1\not=0}\)
ODPOWIEDZ