Mając jeden pierwiastek, znaleźć pozostałe

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
MakCis
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1023
Rejestracja: 10 lut 2008, o 15:45
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 72 razy
Pomógł: 15 razy

Mając jeden pierwiastek, znaleźć pozostałe

Post autor: MakCis »

Znajdź pozostałem pierwiastki wielomianu wiedząc, żę liczba p jest pierwiastkiem wielomianu P(x):

\(\displaystyle{ P(x) = x^3 - 2x^2 - x + 2}\)
p=1

No i ja te pierwiastkie bez problemu obliczyłem wyłączając przed nawias. Ale jak je obliczyć wiedząc że jednym z pierwiastków jest 1 ?
Awatar użytkownika
N4RQ5
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 421
Rejestracja: 15 lis 2006, o 16:22
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Suwałki/Wawa
Pomógł: 104 razy

Mając jeden pierwiastek, znaleźć pozostałe

Post autor: N4RQ5 »

podziel ten wielomian przez (x-1) i szukaj pierwiastków uzyskanego wilomianu kwadratowego.
robert9000
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1420
Rejestracja: 11 sty 2008, o 22:06
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 8 razy
Pomógł: 411 razy

Mając jeden pierwiastek, znaleźć pozostałe

Post autor: robert9000 »

dzielisz schematem Hornera przez 1 i otrzymujesz w dzieleniu wielomian 2 stopnia, z którego łatwo deltą możesz wyznaczyć rozwiązania

lub tak jak robiłeś, starać się, alby móc wyciągnąć \(\displaystyle{ x-1}\) przed nawias

\(\displaystyle{ x^{3}-x^{2}-x^{2}+x-2x+2=x^{2}(x-1)-x(x-1)-2(x-1)=(x-1)(x^{2}-x-2)}\)
Awatar użytkownika
meninio
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1876
Rejestracja: 3 maja 2008, o 11:09
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Jastrzębie Zdrój
Podziękował: 5 razy
Pomógł: 467 razy

Mając jeden pierwiastek, znaleźć pozostałe

Post autor: meninio »

Wystarczy rozłożyć wielomian na czynniki i widać pozostałe pierwiastki:
\(\displaystyle{ P(x)=x^2(x-2)-(x-2)=(x-2)(x^2-1)=(x-2)(x-1)(x+1)}\)

Pozdro
robert9000
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1420
Rejestracja: 11 sty 2008, o 22:06
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 8 razy
Pomógł: 411 razy

Mając jeden pierwiastek, znaleźć pozostałe

Post autor: robert9000 »

meninio, chodziło o to, jak to zrobić z informacją, że jednym z miejsc zerowych jest 1
Awatar użytkownika
meninio
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1876
Rejestracja: 3 maja 2008, o 11:09
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Jastrzębie Zdrój
Podziękował: 5 razy
Pomógł: 467 razy

Mając jeden pierwiastek, znaleźć pozostałe

Post autor: meninio »

ta informacja jest tu zbędna
ODPOWIEDZ