Jedno takie równanie...

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
Norbi2
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6
Rejestracja: 5 cze 2008, o 15:27
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poniec
Podziękował: 2 razy

Jedno takie równanie...

Post autor: Norbi2 »

Mam taki problem jutro piszę sparwdzian z równań i nierówności... Zbytnio nie rozumiem tego ale jakoś powoli wchodzi mi to do głowy Prosił bym abyście mi rozwiązali jedno równanie...

\(\displaystyle{ 6x - 2 = 5x - 4}\)
Awatar użytkownika
Wicio
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1318
Rejestracja: 13 maja 2008, o 21:22
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 561 razy

Jedno takie równanie...

Post autor: Wicio »

\(\displaystyle{ 6x-2=5x-4}\)
\(\displaystyle{ 6x-5x=-4+2}\)
\(\displaystyle{ x=-2}\)
Norbi2
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6
Rejestracja: 5 cze 2008, o 15:27
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poniec
Podziękował: 2 razy

Jedno takie równanie...

Post autor: Norbi2 »

\(\displaystyle{ 2x + 3 = 1}\)

Czy rozwiązaniem tego równania jest \(\displaystyle{ 0}\) Jeśli nie to proszę o rozwiązanie tego równania.

[ Dodano: 5 Czerwca 2008, 17:37 ]
\(\displaystyle{ 6x - 2 = 5x - 4}\)
\(\displaystyle{ 6x + 5x = 4 + 2}\)
\(\displaystyle{ x = 4 + 2}\)
\(\displaystyle{ x = 6}\)

[ Dodano: 5 Czerwca 2008, 17:39 ]
Czy te równania są dobrze rozwiązane?
Awatar użytkownika
Ateos
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1100
Rejestracja: 10 maja 2008, o 17:00
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Swarzędz
Podziękował: 27 razy
Pomógł: 214 razy

Jedno takie równanie...

Post autor: Ateos »

Norbi2 chcialem tlyko przypomniec ze przerzucajac jakies wyrazenie na druga strone rownania dodajemy minus... w twoim wypadku z \(\displaystyle{ ...=5x..,}\) otrzy,masz \(\displaystyle{ ...-5x=...}\)

\(\displaystyle{ a) 2x= -2\\x= -1}\)
Norbi2
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6
Rejestracja: 5 cze 2008, o 15:27
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poniec
Podziękował: 2 razy

Jedno takie równanie...

Post autor: Norbi2 »

Czyli:
\(\displaystyle{ 6x - 2 = 5x - 4}\)
\(\displaystyle{ 6x - 5x = -4 - 2}\)
\(\displaystyle{ x = -2}\)

Dobrze?

A w tym pierwszym zawsze mi wychodzi \(\displaystyle{ 0}\) Nie mam sposobu!!
Napisz mi całe to a.
Awatar użytkownika
Wicio
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1318
Rejestracja: 13 maja 2008, o 21:22
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 561 razy

Jedno takie równanie...

Post autor: Wicio »

Norbi2 pisze:Czyli:
\(\displaystyle{ 6x - 2 = 5x - 4}\)
\(\displaystyle{ 6x - 5x = -4 - 2}\)
\(\displaystyle{ x = -2}\)

Dobrze?

A w tym pierwszym zawsze mi wychodzi \(\displaystyle{ 0}\) Nie mam sposobu!!
Napisz mi całe to a.

Tutaj wynik dobry ale mała pomyłka:
\(\displaystyle{ 6x - 2 = 5x - 4}\)
\(\displaystyle{ 6x - 5x = -4 + 2}\)
\(\displaystyle{ x = -2}\)

\(\displaystyle{ 2x+3=1}\)
\(\displaystyle{ 2x=1-3}\)
\(\displaystyle{ 2x=-2}\) \(\displaystyle{ /:2}\)
\(\displaystyle{ x=-1}\)
ODPOWIEDZ