Reszta wielomianu

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
stormajd
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 24
Rejestracja: 3 cze 2008, o 21:08
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 5 razy

Reszta wielomianu

Post autor: stormajd »

Witam jestem tu nowy !

Mam problem z zadaniem, w ogóle nie wiem jak się do niego zabrać. Pomóżcie, błagam !

Reszta z dzielenia W(x) przez wielomian \(\displaystyle{ P(x)=x ^{4} +2x ^{2} -3}\) jest wielomianem
\(\displaystyle{ R(x)=x ^{3}-2x ^{2} +x+2}\) Wyznacz resztę z dzielenia tego wielomianu przez wielomian \(\displaystyle{ F(x)= x ^{2} -1}\)


Naprawdę będę bardzo wdzięczny za szybko odpowiedź !

Dziękuję i czekam z niecierpliwością !
Ostatnio zmieniony 3 cze 2008, o 21:43 przez stormajd, łącznie zmieniany 3 razy.
robert9000
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1420
Rejestracja: 11 sty 2008, o 22:06
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 8 razy
Pomógł: 411 razy

Reszta wielomianu

Post autor: robert9000 »

Kod: Zaznacz cały

 [tex] całe wyrażenie matematyczne [/tex] 
a jaka ta reszta jest w pierwszym?
stormajd
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 24
Rejestracja: 3 cze 2008, o 21:08
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 5 razy

Reszta wielomianu

Post autor: stormajd »

Reszta z dzielenia W(x) przez wielomian \(\displaystyle{ P(x)=x ^{4} +2x ^{2} -3}\) jest wielomianem
\(\displaystyle{ R(x)=x ^{3}-2x ^{2} +x+2}\) Wyznacz resztę z dzielenia tego wielomianu przez wielomian \(\displaystyle{ F(x)= x ^{2} -1}\)

Dziękuję za poprawę! Czekam z niecierpliwością ! Aż mnie ciekawość gryzie, jakie będzie rozwiązanie !
robert9000
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1420
Rejestracja: 11 sty 2008, o 22:06
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 8 razy
Pomógł: 411 razy

Reszta wielomianu

Post autor: robert9000 »

\(\displaystyle{ W(x)=Q(x) P(x)+R(x) \\
\\
\frac{W(x)}{f(x)} = \frac{Q(x)P(x)}{F(x)} + \frac{R(x)}{F(x)}}\)


F(x) dzieli Q(x)P(x) (dlaczego?)

więc żeby policzycresztę musisz tylko policzyć

\(\displaystyle{ \frac{R(x)}{F(x)}}\)

szukana reszta jest w posraci \(\displaystyle{ ax+b}\)

a \(\displaystyle{ F(x)=(x-1)(x+1)}\)

\(\displaystyle{ \begin{cases} R(1)=1^{3}-2 1^{2} ....=a 1+b \\ R(-1)=...=-a+b \end{cases}}\)
stormajd
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 24
Rejestracja: 3 cze 2008, o 21:08
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 5 razy

Reszta wielomianu

Post autor: stormajd »

Dziękuję za pomoc !
ODPOWIEDZ