określ pierwiastki i narysuj na osi liczbowej

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
superwojownik
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1
Rejestracja: 3 cze 2008, o 18:47
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Olszyna

określ pierwiastki i narysuj na osi liczbowej

Post autor: superwojownik »

Prosze o pomoc mam takie zadanko \(\displaystyle{ x ^{2}( x^{2} + 2) (2 + x)}\) trzeba pierwiastki wyciagnac i musze narysowac to na osi liczbowej ale nie wiem jak

zawsze wykres od prawej strony trzeba rysowac tylko nie wiem czy od dolu czy gory
Ostatnio zmieniony 3 cze 2008, o 20:40 przez superwojownik, łącznie zmieniany 1 raz.
-=Prezes=-
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 63
Rejestracja: 10 wrz 2007, o 16:26
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Słupsk
Podziękował: 11 razy
Pomógł: 1 raz

określ pierwiastki i narysuj na osi liczbowej

Post autor: -=Prezes=- »

\(\displaystyle{ x^{2}(x^{2}+2)(2+x)}\)

pierwiastki wynoszą: \(\displaystyle{ 0 , -2}\)

współczynnik a będzie dodatni ponieważ \(\displaystyle{ x^{2}*x^{2}*x >0}\), więc os zaczynamy od góry.
robert9000
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1420
Rejestracja: 11 sty 2008, o 22:06
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 8 razy
Pomógł: 411 razy

określ pierwiastki i narysuj na osi liczbowej

Post autor: robert9000 »

pamiętaj jeszcze, że dla x=0 odbijasz wykres, ponieważ jest to pierwiastek dwukrotny
ODPOWIEDZ