wielomian

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
perla1989
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8
Rejestracja: 29 maja 2008, o 17:35
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Libiąż

wielomian

Post autor: perla1989 »

Przedstaw wielomian \(\displaystyle{ P(x) = 2 x^{4} - x^{3} + 4x - 2}\) w postaci iloczynu wielomianów stopnia co najwyżej drugiego i podaj jego pierwiastki.
Awatar użytkownika
klaustrofob
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1984
Rejestracja: 11 lis 2007, o 07:29
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: inowrocław
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 607 razy

wielomian

Post autor: klaustrofob »

\(\displaystyle{ P(x)=x^3(2x-1)+2(2x-1)=(2x-1)(x^3+2)=(2x-1)(x-\sqrt[3]{2})(x^2+x\sqrt[3]{2}+\sqrt[3]{2}^2)}\) trójmian ma ujemny wyróżnik, zatem są dwa pierwiastki x=1/2 oraz x=\(\displaystyle{ \sqrt[3]{2}}\)
ODPOWIEDZ