Witam proszę o rozwiązanie poniższych nierówności a także o rozłożenie wielomianów w tych nierównosciach an czynniki.
-2x^3+4x^2+9x+3>0
x^5-x0
x^4-3x^3-x+3qslant 0
3x^4+2x^3-13^x2-8x+4 qslant 0
Rozwiąż nierówności
-
- Użytkownik
- Posty: 135
- Rejestracja: 15 kwie 2008, o 16:47
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: ------
- Podziękował: 5 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 326
- Rejestracja: 21 paź 2007, o 21:17
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 9 razy
- Pomógł: 122 razy
Rozwiąż nierówności
\(\displaystyle{ 1)-2x^3+4x^2+9x+3=-(2x^2-6x-3)(x-1)\\
4)x^4-3x^3-x+3=(x-3)(x-1)(x^2+x+1)\\
5)4x^4+4x^3-3x^2=x^2(2x-1)(2x+3)\\
6)3x^4+2x^3-13x^2-8x+4=(x-2)(3x-1)(x+1)(x+2)}\)
4)x^4-3x^3-x+3=(x-3)(x-1)(x^2+x+1)\\
5)4x^4+4x^3-3x^2=x^2(2x-1)(2x+3)\\
6)3x^4+2x^3-13x^2-8x+4=(x-2)(3x-1)(x+1)(x+2)}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 261
- Rejestracja: 18 maja 2007, o 21:42
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kruszyny
- Podziękował: 14 razy
- Pomógł: 21 razy
Rozwiąż nierówności
2)\(\displaystyle{ x^{5}-x x(x^{4}-1)0 \Leftrightarrow (4x^{2}-1)(4x^{2}+1)>0 x (- ; -\frac{1}{2}) ( \frac{1}{2}; )}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 135
- Rejestracja: 15 kwie 2008, o 16:47
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: ------
- Podziękował: 5 razy
Rozwiąż nierówności
Proszę o sprawdzenie tych rozkładówchris139 pisze:\(\displaystyle{ 1)-2x^3+4x^2+9x+3=-(2x^2-6x-3)(x-1)\\
4)x^4-3x^3-x+3=(x-3)(x-1)(x^2+x+1)\\
5)4x^4+4x^3-3x^2=x^2(2x-1)(2x+3)\\
6)3x^4+2x^3-13x^2-8x+4=(x-2)(3x-1)(x+1)(x+2)}\)