Na rysunku przedstawiony jest wykres pewnego wielomianu W(x) stopnia trzeciego.
a) Oblicz reszte z dzielenia tego wielomianu przez wielomian
\(\displaystyle{ P(x) = x^2 - 3x + 2.}\)
b) Napisz wzór wielomianu W(x).
Punkt A ma współżędne \(\displaystyle{ (2;1)}\)
Wykres wielomianu
-
- Użytkownik
- Posty: 269
- Rejestracja: 22 lut 2008, o 17:02
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: z Oz
- Pomógł: 51 razy
Wykres wielomianu
Z tego co masz na wykresie coś o tym wielomianie można powiedzieć:
1) masz dany punkt stacjonarny \(\displaystyle{ f'(x_{0})=0}\) tym punktem jest punkt A
2) x=1 jest miejscem zerowym
2) masz podany stopień tego wielomianu wiec wpomiana w pkt 1 pochodna będzie stopnia drugiego.
1) masz dany punkt stacjonarny \(\displaystyle{ f'(x_{0})=0}\) tym punktem jest punkt A
2) x=1 jest miejscem zerowym
2) masz podany stopień tego wielomianu wiec wpomiana w pkt 1 pochodna będzie stopnia drugiego.
-
- Użytkownik
- Posty: 3101
- Rejestracja: 21 lis 2007, o 10:50
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Zarów
- Pomógł: 635 razy
Wykres wielomianu
Niech \(\displaystyle{ W(x)=a ^{3}+bx ^{2}+cx+d.}\) Z rysunku d=5. Pierwiastek 1 jest dwukrotny.
Pierwsza pochodna \(\displaystyle{ W ' (x)=ax ^{2}+bx+c}\) ma dwa miejsca zerowe 1 i 2 więc\(\displaystyle{ ax ^{2}+bx+c=a(x-1)(x-2).}\)
Ponadto W(2)=1. Podsumuję:
\(\displaystyle{ \begin{cases} ax ^{2}+bx+c=a(x-1)(x-2)\\8a+4b+2c+5=a(x-1) ^{2}(x-2)\end{cases}}\)
Sądzę, że to powinno wystarczyć.
Pierwsza pochodna \(\displaystyle{ W ' (x)=ax ^{2}+bx+c}\) ma dwa miejsca zerowe 1 i 2 więc\(\displaystyle{ ax ^{2}+bx+c=a(x-1)(x-2).}\)
Ponadto W(2)=1. Podsumuję:
\(\displaystyle{ \begin{cases} ax ^{2}+bx+c=a(x-1)(x-2)\\8a+4b+2c+5=a(x-1) ^{2}(x-2)\end{cases}}\)
Sądzę, że to powinno wystarczyć.
-
- Użytkownik
- Posty: 3101
- Rejestracja: 21 lis 2007, o 10:50
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Zarów
- Pomógł: 635 razy
Wykres wielomianu
Dla x=2 funkcja ma maksimum lokalne.Marta99 pisze:skąd wiemy że drugie miejsce zerowe pochodnej to 2 ?
Pierwsze widze, ale 2-gie nie bardzo :/