Nierówność dwukwadratowa z parametrem
-
- Użytkownik
- Posty: 33
- Rejestracja: 28 maja 2008, o 14:46
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wieliczka
- Podziękował: 17 razy
Nierówność dwukwadratowa z parametrem
Dla jakich wartości parametru m nierówność \(\displaystyle{ x^4+mx^2+1>0}\) jest prawdziwa dla każdej liczby rzeczywistej x?
Prosiłbym o szczegółowe wyjaśnienie rozwiązania. Z góry thx.
Prosiłbym o szczegółowe wyjaśnienie rozwiązania. Z góry thx.
-
- Użytkownik
- Posty: 1420
- Rejestracja: 11 sty 2008, o 22:06
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 8 razy
- Pomógł: 411 razy
Nierówność dwukwadratowa z parametrem
niech
\(\displaystyle{ x^{2}=t \\
\\
t^{2}+mt+1>0}\)
żeby było spełnione dla każdego x, to w tym równaniu są 2 możliwości:
\(\displaystyle{ \begin{cases} \Delta qslant 0 \\ t_{1} \Delta}\)
\(\displaystyle{ x^{2}=t \\
\\
t^{2}+mt+1>0}\)
żeby było spełnione dla każdego x, to w tym równaniu są 2 możliwości:
\(\displaystyle{ \begin{cases} \Delta qslant 0 \\ t_{1} \Delta}\)
Ostatnio zmieniony 29 maja 2008, o 21:09 przez robert9000, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik
- Posty: 33
- Rejestracja: 28 maja 2008, o 14:46
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wieliczka
- Podziękował: 17 razy
Nierówność dwukwadratowa z parametrem
Na pewno część wspólną? To dlaczego między tymi przypadkami postawiłas znak "lub"?do odpowiedzi bierzesz część wspólną tego co wyjdzie
Wg mnie powinna być alternatywa ; suma tych przedziałów.
-
- Użytkownik
- Posty: 1420
- Rejestracja: 11 sty 2008, o 22:06
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 8 razy
- Pomógł: 411 razy
Nierówność dwukwadratowa z parametrem
oczywiście że sumę myślę o sumie, a pisze część wspólną:P już poprawiam
[ Dodano: 29 Maj 2008, 21:11 ]
w ogóle to podziwiam, że w wieku 11 lat takie zadania robisz
[ Dodano: 29 Maj 2008, 21:11 ]
w ogóle to podziwiam, że w wieku 11 lat takie zadania robisz
-
- Użytkownik
- Posty: 33
- Rejestracja: 28 maja 2008, o 14:46
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wieliczka
- Podziękował: 17 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 119
- Rejestracja: 29 lis 2007, o 23:07
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Toruń
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 6 razy
Nierówność dwukwadratowa z parametrem
Myślę, że łatwiej skorzystać z nierówności między śr. arytm. i geom. Mamy więc:
\(\displaystyle{ (x^4+1)+mx^2 \geqslant (2+m)x^2 \Rightarrow m>-2}\)
\(\displaystyle{ (x^4+1)+mx^2 \geqslant (2+m)x^2 \Rightarrow m>-2}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 33
- Rejestracja: 28 maja 2008, o 14:46
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wieliczka
- Podziękował: 17 razy
Nierówność dwukwadratowa z parametrem
Mógłbyś mi to dokładniej wyjaśnić?schmude pisze:Myślę, że łatwiej skorzystać z nierówności między śr. arytm. i geom. Mamy więc:
\(\displaystyle{ (x^4+1)+mx^2 \geqslant (2+m)x^2 \Rightarrow m>-2}\)
Wiem, żę nierówność Cauchy'ego ma postać: \(\displaystyle{ \frac{a_1+...+a_n}{n} \geqslant \sqrt[n]{a_1 \cdot ... \cdot a_n}}\); stosuje sie to dla liczb dodatnich (tzn. jest uogólnienei dla ujemnych też ponoć)
W przypadku Twojego segregowania ja to widzę: \(\displaystyle{ (x^4+1)+mx^2 \geqslant \sqrt{(x^4+1)mx^2}}\), prawdziwetylko dla m nieujemnych....
Z góry dzieki za objaśnienie
[ Dodano: 1 Czerwca 2008, 14:34 ]
Chyba, że o to chodzi: \(\displaystyle{ x^4+1+mx^2=(x^2-1)^2+2x^2+mx^2=(x^2-1)^2+x^2(2+m) \geqslant x^2(2+m)}\) to oczywiste, bo kwadart jest nieujemny, ale gdzie tu nier miedzy średnimi?
-
- Użytkownik
- Posty: 33
- Rejestracja: 28 maja 2008, o 14:46
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wieliczka
- Podziękował: 17 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 119
- Rejestracja: 29 lis 2007, o 23:07
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Toruń
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 6 razy
Nierówność dwukwadratowa z parametrem
Spoko, to jest dobry trik, żeby zastasować nierówność do części wyrażenia a nie do całości. Podobnie można rozwiązać zadanie z tegorocznego finału konkursu z PW:
Rozwiązać nierówność
\(\displaystyle{ x^6-6x+5>0}\)
Rozwiązać nierówność
\(\displaystyle{ x^6-6x+5>0}\)
- enigm32
- Użytkownik
- Posty: 596
- Rejestracja: 25 lut 2008, o 23:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Jasło
- Podziękował: 12 razy
- Pomógł: 99 razy
Nierówność dwukwadratowa z parametrem
Nom, to prawda. Kolega za rozwiązanie tego zadania właśnie tym sposobem otrzymał I miejsce, mimo, że kilka osób miało max pkt.
\(\displaystyle{ x^6+5-6x qslant 6|x|-6x=6(|x|-x) qslant 0}\)
Przy czym równość zachodzi wtedy, gdy \(\displaystyle{ x^6=1 |x|=x\\}\)
\(\displaystyle{ x 1}\)
\(\displaystyle{ x^6+5-6x qslant 6|x|-6x=6(|x|-x) qslant 0}\)
Przy czym równość zachodzi wtedy, gdy \(\displaystyle{ x^6=1 |x|=x\\}\)
\(\displaystyle{ x 1}\)
Ostatnio zmieniony 3 cze 2008, o 17:13 przez enigm32, łącznie zmieniany 2 razy.
- Mariusz M
- Użytkownik
- Posty: 6909
- Rejestracja: 25 wrz 2007, o 01:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: 53°02'N 18°35'E
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 1246 razy
Nierówność dwukwadratowa z parametrem
\(\displaystyle{ x^6-6x+5>0}\)
Powyższą nierówność można przedstawić w postaci iloczynowej
Z obserwacji można wywnioskować że 1 jest pierwiastkiem co najmniej dwukrotnym
Korzystając z twierdzenia Bezout można obniżyć stopień równania do 4
Równanie 4 stopnia można rozwiązać używając metody Lodovico Ferrariego
lub zastosować metodę Niccolo Fontany do równań stopnia czwartego
Powyższą nierówność można przedstawić w postaci iloczynowej
Z obserwacji można wywnioskować że 1 jest pierwiastkiem co najmniej dwukrotnym
Korzystając z twierdzenia Bezout można obniżyć stopień równania do 4
Równanie 4 stopnia można rozwiązać używając metody Lodovico Ferrariego
lub zastosować metodę Niccolo Fontany do równań stopnia czwartego
-
- Użytkownik
- Posty: 33
- Rejestracja: 28 maja 2008, o 14:46
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wieliczka
- Podziękował: 17 razy
Nierówność dwukwadratowa z parametrem
Wystarczy policzyć pochodną: \(\displaystyle{ 6(x^5-1)}\) i wszystko jasne...