1.Rozwiąż nierówność \(\displaystyle{ -2x^3+3x^2-5x+2 qslant0}\)
2.Nierówność \(\displaystyle{ \frac{2}{|x|-4} qslant3}\)
3.\(\displaystyle{ 2x^5+3x^3-2x=0}\)
4.Wyznacz liczbę rozwiązań równania \(\displaystyle{ |x^3-9x|+2x-6=0}\)
Nierówności,równania
-
- Użytkownik
- Posty: 326
- Rejestracja: 21 paź 2007, o 21:17
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 9 razy
- Pomógł: 122 razy
Nierówności,równania
1)\(\displaystyle{ -2x^3+3x^2-5x+2=(1-2x)(x^2-x+2)}\)
3)\(\displaystyle{ 2x^5+3x^3-2x=x(2x^4+3x^2-2)\\
x=0 2x^4+3x^2-2}\)
i tutaj jeszce do rozwiązania zwykłe równanie dwukwadratowe
3)\(\displaystyle{ 2x^5+3x^3-2x=x(2x^4+3x^2-2)\\
x=0 2x^4+3x^2-2}\)
i tutaj jeszce do rozwiązania zwykłe równanie dwukwadratowe
Ostatnio zmieniony 30 maja 2008, o 17:07 przez chris139, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik
- Posty: 20
- Rejestracja: 18 maja 2008, o 20:58
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: kraków
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 3 razy
Nierówności,równania
w 1 jest błąd znaczy dobrze jest wyprowadzone ale potem rozwiązaniem jest
\(\displaystyle{ x (- ; \frac{1}{2} ]}\)
[ Dodano: 29 Maj 2008, 23:23 ]
2) przenosimy 3 na lewa str i sprowadzamy do wspólnego mianownika i wychodzi
\(\displaystyle{ \frac{6-3 ft|x \right| }{ ft| x\right|-4 } qslant 0}\)
\(\displaystyle{ (6-3 ft|x \right|)(\left| x\right|-4) qslant 0}\)
\(\displaystyle{ x (- ;-2) \bigcup (2; )}\)
[ Dodano: 29 Maj 2008, 23:38 ]
4) \(\displaystyle{ \left| x ^{3}-9x \right| = 6-2x}\)
\(\displaystyle{ x ^{3}-9x =6-2x x ^{3}-9x = 2x-6}\)
\(\displaystyle{ (x+1)( x^{2} -x-6)=0 (x-3)(x ^{2}+3x-2)}\)
i pierwiastki tu już chyba sam policzysz[/latex]
\(\displaystyle{ x (- ; \frac{1}{2} ]}\)
[ Dodano: 29 Maj 2008, 23:23 ]
2) przenosimy 3 na lewa str i sprowadzamy do wspólnego mianownika i wychodzi
\(\displaystyle{ \frac{6-3 ft|x \right| }{ ft| x\right|-4 } qslant 0}\)
\(\displaystyle{ (6-3 ft|x \right|)(\left| x\right|-4) qslant 0}\)
\(\displaystyle{ x (- ;-2) \bigcup (2; )}\)
[ Dodano: 29 Maj 2008, 23:38 ]
4) \(\displaystyle{ \left| x ^{3}-9x \right| = 6-2x}\)
\(\displaystyle{ x ^{3}-9x =6-2x x ^{3}-9x = 2x-6}\)
\(\displaystyle{ (x+1)( x^{2} -x-6)=0 (x-3)(x ^{2}+3x-2)}\)
i pierwiastki tu już chyba sam policzysz[/latex]