1) Jedynym z rozwiazan rownania \(\displaystyle{ 3x^{3} + ax^{2} + bx +12=0}\), gdzie \(\displaystyle{ a,b\in C}\), jest liczba \(\displaystyle{ 1+\sqrt{3}}\). Znajdz a i b.
2) Dla jakich wartosci parametru m równanie \(\displaystyle{ x^{4} +(1-2m)x^{2} +2m^{2} + \frac{1}{4}=0}\) nie ma rozwiązań?
3) Liczba 2 jest pierwiastkiem równania \(\displaystyle{ x^{3} -(4p+2)x^{2} +(8p-5)x +10=0}\). Wyznacz wartość parametru p, wiedziac, ze dany pierwiastek jest srednia arytmetyczna pozostalych.
Z gory dzieki za wszelka pomoc.
Wielomiany: 3 problemy
- ariadna
- Użytkownik
- Posty: 2702
- Rejestracja: 22 maja 2005, o 22:26
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Olsztyn/Berlin
- Podziękował: 47 razy
- Pomógł: 642 razy
Wielomiany: 3 problemy
3) m,n- pierwiastki wielomianu
(x-2)(x-m)(x-n)=\(\displaystyle{ x^{3}}\)-(4p+2)\(\displaystyle{ x^{2}}\)+(8p-5)x+10
Po wymnożeniu lewej strony i porównaniu odpowiednich wspóczynników przy odpowienich potęgach dostajemy układ równań:
-2mn=10
m+n+2=4p+2
mn+2n+2m=8p-5
i m+n=4
Mi wyszło p=1. Znając życie, jest prostsza droga:)
(x-2)(x-m)(x-n)=\(\displaystyle{ x^{3}}\)-(4p+2)\(\displaystyle{ x^{2}}\)+(8p-5)x+10
Po wymnożeniu lewej strony i porównaniu odpowiednich wspóczynników przy odpowienich potęgach dostajemy układ równań:
-2mn=10
m+n+2=4p+2
mn+2n+2m=8p-5
i m+n=4
Mi wyszło p=1. Znając życie, jest prostsza droga:)
Wielomiany: 3 problemy
Faktycznie po tym przyrownaniu wspolczynnikow wszystko ladnie wychodzi. Dzieki.
- Tomasz Rużycki
- Użytkownik
- Posty: 2970
- Rejestracja: 8 paź 2004, o 17:16
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Suchedniów/Kraków
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 293 razy
Wielomiany: 3 problemy
2) Wprowadź \(\displaystyle{ \varphi = x^2}\).
\(\displaystyle{ \Delta \{\varphi_1+\varphi_20\\ \Delta\geq 0}\)
1) Podziel pod kreskę.
Pozdrawiam,
--
Tomek Rużycki
\(\displaystyle{ \Delta \{\varphi_1+\varphi_20\\ \Delta\geq 0}\)
1) Podziel pod kreskę.
Pozdrawiam,
--
Tomek Rużycki
Ostatnio zmieniony 4 paź 2005, o 22:32 przez Tomasz Rużycki, łącznie zmieniany 4 razy.
Wielomiany: 3 problemy
Zaraz sie sprawdzi. Powinno zadzialac w 2 bo ze \(\displaystyle{ \Delta ? Hehe
Dzieki za szybkie odpowiedzi.}\)
Dzieki za szybkie odpowiedzi.}\)
- Ula
- Użytkownik
- Posty: 17
- Rejestracja: 24 wrz 2005, o 01:43
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Bielsko - Biała
- Pomógł: 2 razy
Wielomiany: 3 problemy
zad.1
Zrobiłam tym samym sposobem co ariadna, czyli
\(\displaystyle{ (x-1-\sqrt{3})(x-p)(x-q)=.....}\)
Powinno wyjść:
\(\displaystyle{ x^3+(-1-\sqrt{3}-m-n)x^2+(m+m\sqrt{3}+n+n\sqrt{3}+mn)x+ (-mn-mn\sqrt{3})=(wielomian\ podzielony\ przez\ 3)}\)
Wylicz \(\displaystyle{ mn}\) z wyrazu wolnego.
Wstaw do \(\displaystyle{ (m+m\sqrt{3}+n+n\sqrt{3}+mn)=\frac{b}{3}}\) i wylicz m+n.
Wstaw do \(\displaystyle{ (-1-\sqrt{3}-m-n)=\frac{a}{3}}\)
Pogrupuj, porównaj.
a=-12
b=6
Zrobiłam tym samym sposobem co ariadna, czyli
\(\displaystyle{ (x-1-\sqrt{3})(x-p)(x-q)=.....}\)
Powinno wyjść:
\(\displaystyle{ x^3+(-1-\sqrt{3}-m-n)x^2+(m+m\sqrt{3}+n+n\sqrt{3}+mn)x+ (-mn-mn\sqrt{3})=(wielomian\ podzielony\ przez\ 3)}\)
Wylicz \(\displaystyle{ mn}\) z wyrazu wolnego.
Wstaw do \(\displaystyle{ (m+m\sqrt{3}+n+n\sqrt{3}+mn)=\frac{b}{3}}\) i wylicz m+n.
Wstaw do \(\displaystyle{ (-1-\sqrt{3}-m-n)=\frac{a}{3}}\)
Pogrupuj, porównaj.
a=-12
b=6
-
- Użytkownik
- Posty: 1
- Rejestracja: 20 kwie 2008, o 19:40
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Płock