Zapisz w postaci iloczynu:
a)\(\displaystyle{ (x+7) ^{5}+2(x+7) ^{4}}\)
b)\(\displaystyle{ (2x-1)^{2}-(3x-5) ^{2}}\)
c)\(\displaystyle{ (x-3)^{3}-(x-3) ^{2}(2x-5)}\)
Dzieki za pomoc
Zapisz w postaci iloczynu
-
- Użytkownik
- Posty: 1420
- Rejestracja: 11 sty 2008, o 22:06
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 8 razy
- Pomógł: 411 razy
Zapisz w postaci iloczynu
w pierwszym przez przypadek nie powinno być jednakowego znaku przed 7??
b)
\(\displaystyle{ (2x-1)^{2}-(3x-5)^{2}=(2x-1-(3x-5))(2x-1+3x-5)=(-x+4)(5x-6)}\)
c)
\(\displaystyle{ (x-3)^{3}-(x-3)^{2}(2x-5)=(x-3)^{2}(x-3-(2x-5)=(x-3)^{2}(3x+2)}\)
b)
\(\displaystyle{ (2x-1)^{2}-(3x-5)^{2}=(2x-1-(3x-5))(2x-1+3x-5)=(-x+4)(5x-6)}\)
c)
\(\displaystyle{ (x-3)^{3}-(x-3)^{2}(2x-5)=(x-3)^{2}(x-3-(2x-5)=(x-3)^{2}(3x+2)}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 1420
- Rejestracja: 11 sty 2008, o 22:06
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 8 razy
- Pomógł: 411 razy
Zapisz w postaci iloczynu
przemo940, przecież widzę, że zmieniłeś, bu teraz sa takie same ...
a)
\(\displaystyle{ =(x+7)^{4}(x+7+2)=(x+7)^{4}(x+9)}\)
a)
\(\displaystyle{ =(x+7)^{4}(x+7+2)=(x+7)^{4}(x+9)}\)