Problem z dwoma wielomianami

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
szymon189
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7
Rejestracja: 25 maja 2008, o 13:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Marklowice

Problem z dwoma wielomianami

Post autor: szymon189 »

Mam problem z obliczeniem dwóch wielomianów.
Zadanie brzmi: Wykonaj działania i uporządkuj otrzymany wielomian.

\(\displaystyle{ (x-5)^{2}(x- \sqrt{2})+x ^{2} (2-x \sqrt{2}) =}\)
\(\displaystyle{ (3x ^{2} -2x+5)(x-2)-(4+3x) ^{2} =}\)
Hatcher
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 175
Rejestracja: 1 maja 2008, o 15:29
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 57 razy
Pomógł: 14 razy

Problem z dwoma wielomianami

Post autor: Hatcher »

\(\displaystyle{ (x-5)^{2}(x- \sqrt{2})+x ^{2} (2-x \sqrt{2}) = (x-\sqrt{2})[(x-5)^2-\sqrt{2}x^2]=(x-\sqrt{2})[x^2-10x+25-\sqrt{2}x^2]=
(x-\sqrt{2})[(1-\sqrt{2})x^2-10x+25]=(1-\sqrt{2})x^3-10x^2+25x+(2-\sqrt{2})x^2+10\sqrt{2}x-25\sqrt{2}=
(1-\sqrt{2})x^3-(8+\sqrt{2})x^2+(25+10\sqrt{2})x-25\sqrt{2}}\)




\(\displaystyle{ (3x ^{2} -2x+5)(x-2)-(4+3x) ^{2} =3x^3-6x^2-2x^2+4x+5x-10-16-24x-9x^2=
3x^3-17x^2-15x-26}\)
ODPOWIEDZ