Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
Marta99
Użytkownik
Posty: 260 Rejestracja: 9 gru 2006, o 13:54
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: warszawa
Podziękował: 17 razy
Pomógł: 26 razy
Post
autor: Marta99 » 23 maja 2008, o 16:31
Na rysunku przedstawiony jest wykres pewnego wielomianu W(x) stopnia trzeciego.
a) Oblicz reszte z dzielenia tego wielomianu przez wielomian
\(\displaystyle{ P(x) = 4x^2 - 8x + 3}\) .
b) Napisz wzór wielomianu W(x).
fanch
Użytkownik
Posty: 524 Rejestracja: 14 paź 2006, o 16:56
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: z Polski
Podziękował: 36 razy
Pomógł: 82 razy
Post
autor: fanch » 23 maja 2008, o 16:41
\(\displaystyle{ W(x)=a(x-\frac{1}{2})^2(x-2)}\)
\(\displaystyle{ W(\frac{3}{2})=2}\)
JankoS
Użytkownik
Posty: 3101 Rejestracja: 21 lis 2007, o 10:50
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Zarów
Pomógł: 635 razy
Post
autor: JankoS » 23 maja 2008, o 19:05
Marta99 pisze: b) Napisz wzór wielomianu W(x).
Na podstawie rysunku i wzoru Kolegi
fancha
\(\displaystyle{ a(0-\frac{}{})^2(0-2)=\frac{3}{2}.}\)