Dany jest wielomian \(\displaystyle{ W(x) = x^3+ x^2 - 5x + 3}\)
a) Oblicz resztę z dzielenia tego wielomianu przez dwumian (x+1)
b) Oblicz miejsce zerowe tego wielomianu
c) Rozwiąż nierówność \(\displaystyle{ W(x)>(x-1)^2}\)
PilnE ! z Góry dziĘkuje ! ; )
Następnym razem może być kosz za taki zapis.
Poczytaj instrukcję LaTeX-a. Link w ogłoszeniu.
Szemek
reszta wielomianu, miejsca zerowe, rozwiąż nierówność
- Wicio
- Użytkownik
- Posty: 1318
- Rejestracja: 13 maja 2008, o 21:22
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 561 razy
reszta wielomianu, miejsca zerowe, rozwiąż nierówność
a) Jak dzielisz przez dwumian x+1 wówczas za x możesz podstawić pierwiastek dwumianu( w tym przypadku -1 ) i obliczyć wartość dla -1 i będzie to właśnie reszta
\(\displaystyle{ W(-1)=-1+1+5+3=8}\)
Więc reszta wynosi 8
\(\displaystyle{ W(-1)=-1+1+5+3=8}\)
Więc reszta wynosi 8
-
- Użytkownik
- Posty: 1420
- Rejestracja: 11 sty 2008, o 22:06
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 8 razy
- Pomógł: 411 razy
reszta wielomianu, miejsca zerowe, rozwiąż nierówność
jednym z miejsc zerowych jest 1, dzielisz Hornerem i masz równanie kwadratowe
- Wicio
- Użytkownik
- Posty: 1318
- Rejestracja: 13 maja 2008, o 21:22
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 561 razy
reszta wielomianu, miejsca zerowe, rozwiąż nierówność
c)
\(\displaystyle{ W(x):(x-1)= (x-1)(x+3)}\)
\(\displaystyle{ w(x)=(x+3)(x-1) ^{2}}\)
\(\displaystyle{ (x+3)(x-1) ^{2}>(x-1) ^{2}}\)
\(\displaystyle{ (x+3)(x-1) ^{2}-(x-1) ^{2} >0}\)
\(\displaystyle{ (x-1) ^{2}[(x+3)-1]>0}\)
\(\displaystyle{ (x-1) ^{2}(x+2)>0}\)
\(\displaystyle{ x (-2,1) \cup (1,+ )}\)
\(\displaystyle{ W(x):(x-1)= (x-1)(x+3)}\)
\(\displaystyle{ w(x)=(x+3)(x-1) ^{2}}\)
\(\displaystyle{ (x+3)(x-1) ^{2}>(x-1) ^{2}}\)
\(\displaystyle{ (x+3)(x-1) ^{2}-(x-1) ^{2} >0}\)
\(\displaystyle{ (x-1) ^{2}[(x+3)-1]>0}\)
\(\displaystyle{ (x-1) ^{2}(x+2)>0}\)
\(\displaystyle{ x (-2,1) \cup (1,+ )}\)