Witam.Proszę o pomoc w poniższych przykładach:
x^4-3x^3-4x^2=0
x^3-x^2=3x+3=0
x^3+3x^2-2x-6=0
2x^3-4x^2-5x+10=0
x^6=1
Rozwiąż równania stosując rozkład na czynniki
-
- Użytkownik
- Posty: 135
- Rejestracja: 15 kwie 2008, o 16:47
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: ------
- Podziękował: 5 razy
- meninio
- Użytkownik
- Posty: 1876
- Rejestracja: 3 maja 2008, o 11:09
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Jastrzębie Zdrój
- Podziękował: 5 razy
- Pomógł: 467 razy
Rozwiąż równania stosując rozkład na czynniki
1 - \(\displaystyle{ x^2(x^2-3x-4)=0 x^2(x+1)(x-4)=0 x=0 x=-1 x=4}\)
2 - \(\displaystyle{ x(x^2-3)-(x^2-3)=0 (x^2-3)(x-1)=0 (x- \sqrt{3})(x+ \sqrt{3})(x-1)=0}\)
3- \(\displaystyle{ x^2(x+3)-2(x+3)=0 (x+3)(x- \sqrt{2})(x+ \sqrt{2})=0}\)
4- \(\displaystyle{ 2x^2(x-2)-5(x-2)=0 (x-2)(2x^2-5)=0 \\ (x-2)(x \sqrt{2}- \sqrt{5})(x \sqrt{2}+ \sqrt{5})=0}\)
5- \(\displaystyle{ x^6-1=0 (x^3-1)(x^3+1)=0 (x-1)(x^2+x+1)(x+1)(x^2-x+1)=0}\)
2 - \(\displaystyle{ x(x^2-3)-(x^2-3)=0 (x^2-3)(x-1)=0 (x- \sqrt{3})(x+ \sqrt{3})(x-1)=0}\)
3- \(\displaystyle{ x^2(x+3)-2(x+3)=0 (x+3)(x- \sqrt{2})(x+ \sqrt{2})=0}\)
4- \(\displaystyle{ 2x^2(x-2)-5(x-2)=0 (x-2)(2x^2-5)=0 \\ (x-2)(x \sqrt{2}- \sqrt{5})(x \sqrt{2}+ \sqrt{5})=0}\)
5- \(\displaystyle{ x^6-1=0 (x^3-1)(x^3+1)=0 (x-1)(x^2+x+1)(x+1)(x^2-x+1)=0}\)