Wyznaczenie współczynników p i q funkcji wielomianowej
-
- Użytkownik
- Posty: 1023
- Rejestracja: 10 lut 2008, o 15:45
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 72 razy
- Pomógł: 15 razy
Wyznaczenie współczynników p i q funkcji wielomianowej
Wyznacz współczynnik p i q wielomianu \(\displaystyle{ W(x) = x^4 - 3x^3 + x^2 +px + q}\) tak, aby wielomian W(x) był podzielny przez trójmian \(\displaystyle{ x^2 - 2x +2}\).
-
- Użytkownik
- Posty: 1420
- Rejestracja: 11 sty 2008, o 22:06
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 8 razy
- Pomógł: 411 razy
Wyznaczenie współczynników p i q funkcji wielomianowej
niestety ten wielomian przez który dzielisz nie rozkłada się, więc trzeba tak:
\(\displaystyle{ W(x)=(x^{2}-2x+2)(x^{2}+ax+b)=x^{4}-3x^{3}+x^{2}+px+q}\)
wymnażasz i porównujesz współczynniki przy odpowiednich potęgach x
\(\displaystyle{ W(x)=(x^{2}-2x+2)(x^{2}+ax+b)=x^{4}-3x^{3}+x^{2}+px+q}\)
wymnażasz i porównujesz współczynniki przy odpowiednich potęgach x