Obliczyć pozostałe pierwiastki wielomianu

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
MakCis
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1023
Rejestracja: 10 lut 2008, o 15:45
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 72 razy
Pomógł: 15 razy

Obliczyć pozostałe pierwiastki wielomianu

Post autor: MakCis »

Liczba \(\displaystyle{ \frac{2}{3}}\) jest pierwiastkiem wielomianu \(\displaystyle{ W(x) = 3x^3 - 17x^2 +28x +m}\). Oblicz pozostałe pierwiastki tego wielomianu.
Awatar użytkownika
Elvis
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 765
Rejestracja: 17 paź 2004, o 18:09
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 89 razy

Obliczyć pozostałe pierwiastki wielomianu

Post autor: Elvis »

Wystarczy podzielić. \(\displaystyle{ W(x) = 3x^3 - 17x^2 + 28x + m = (x - \frac{2}{3})(3x^2 - 15x + 18) + (m+6)}\)
JankoS
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3101
Rejestracja: 21 lis 2007, o 10:50
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Zarów
Pomógł: 635 razy

Obliczyć pozostałe pierwiastki wielomianu

Post autor: JankoS »

Elvis pisze:Wystarczy podzielić. \(\displaystyle{ W(x) = 3x^3 - 17x^2 + 28x + m = (x - \frac{2}{3})(3x^2 - 15x + 18) + (m+6)}\)
Chyba ta reszta \(\displaystyle{ m+6}\) jest o 6 za mała? Literówka?
ODPOWIEDZ