Zadanie. Równania i nierówności wielomianów
-
- Użytkownik
- Posty: 12
- Rejestracja: 5 maja 2008, o 23:19
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Trzebinia k./Żywca
Zadanie. Równania i nierówności wielomianów
Siema. Mam problem ze zrozumieniem równani i nierówności wielomianów. Bardzo prosze o rozwiązanie poniższych zadań z wytłumaczeniem. Z góry thx.
1 \(\displaystyle{ \frac{2x ^{2}-4x+2}{(x+4)(x-5)} =0}\)
2 \(\displaystyle{ \frac{(5x+3)(x+4) ^{4}(x-1) }{x+1} 0}\)
6 \(\displaystyle{ \frac{x ^{2}+ ft|x+2 \right| }{x-1} =0}\)
1 \(\displaystyle{ \frac{2x ^{2}-4x+2}{(x+4)(x-5)} =0}\)
2 \(\displaystyle{ \frac{(5x+3)(x+4) ^{4}(x-1) }{x+1} 0}\)
6 \(\displaystyle{ \frac{x ^{2}+ ft|x+2 \right| }{x-1} =0}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 101
- Rejestracja: 3 gru 2007, o 15:30
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Ustka
- Pomógł: 24 razy
Zadanie. Równania i nierówności wielomianów
\(\displaystyle{ \frac{2x ^{2}-4x+2}{(x+4)(x-5)} =0\\2x ^{2}-4x+2=0}\) równanie kwadratowe. oblicz delte i pierwiastki
-
- Użytkownik
- Posty: 1420
- Rejestracja: 11 sty 2008, o 22:06
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 8 razy
- Pomógł: 411 razy
Zadanie. Równania i nierówności wielomianów
mianownik różny od 0, co wyklucza Ci w tym przypadku dwa iksy, są one wyrzucone z dziedziny danego równania, jeżeli licznik się bedzie zeroał wtedy, kiedy mianownik, to niestety niebierzesz tego pod uwagę
dzieje się tak np dla przykładu 4, tam nie ma wogóle miejsc zerowych
dzieje się tak np dla przykładu 4, tam nie ma wogóle miejsc zerowych
-
- Użytkownik
- Posty: 1420
- Rejestracja: 11 sty 2008, o 22:06
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 8 razy
- Pomógł: 411 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 12
- Rejestracja: 5 maja 2008, o 23:19
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Trzebinia k./Żywca
Zadanie. Równania i nierówności wielomianów
Tylko że ja jestem chory i w szkole mnie nie było także w ogóle nie czaje tego. Jak ktoś może to niech mi to rozwiąże i wytłumaczy.
-
- Użytkownik
- Posty: 101
- Rejestracja: 3 gru 2007, o 15:30
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Ustka
- Pomógł: 24 razy
Zadanie. Równania i nierówności wielomianów
jeżeli chodzi o 1) przykład to najpierw wyznacz dziedzine. mianownik musi byc różny od 0, czyli
\(\displaystyle{ (x+4)(x-5) 0}\)
stad
\(\displaystyle{ x+4 0 x-5 0}\)tutaj oblicz jakie x sa różne od zera i wyznacz dziedzine tzn. D=R{te wyznaczone punkty}
ułamek jest równy 0 wtedy, kiedy licznik jest równy 0, dlatego
\(\displaystyle{ 2x ^{2}-4x+2 =0}\)
rozwiaz rownanie kwadratowe wyznaczajac delte i pierwiastki a potem sprawdz czy te pierwiastki naleza do twojej dziedziny. jezeli oba naleza to oba sa rozwiazaniami, jezeli ktorys nie nalezy to go odrzucasz.
[ Dodano: 13 Maj 2008, 23:25 ]
tak jak ci wczesniej napisalam zrob ze wszystkimi przykladami, gdzie masz znak rownosci. jezeli chodzi o te przyklady gdzie jest nierownosc to najpierw wyznacz dziedzine a potem pomnoz licznik przez mianoewnik np
\(\displaystyle{ \frac{(5x+3)(x+4) ^{4}(x-1) }{x+1} }\)
\(\displaystyle{ (x+4)(x-5) 0}\)
stad
\(\displaystyle{ x+4 0 x-5 0}\)tutaj oblicz jakie x sa różne od zera i wyznacz dziedzine tzn. D=R{te wyznaczone punkty}
ułamek jest równy 0 wtedy, kiedy licznik jest równy 0, dlatego
\(\displaystyle{ 2x ^{2}-4x+2 =0}\)
rozwiaz rownanie kwadratowe wyznaczajac delte i pierwiastki a potem sprawdz czy te pierwiastki naleza do twojej dziedziny. jezeli oba naleza to oba sa rozwiazaniami, jezeli ktorys nie nalezy to go odrzucasz.
[ Dodano: 13 Maj 2008, 23:25 ]
tak jak ci wczesniej napisalam zrob ze wszystkimi przykladami, gdzie masz znak rownosci. jezeli chodzi o te przyklady gdzie jest nierownosc to najpierw wyznacz dziedzine a potem pomnoz licznik przez mianoewnik np
\(\displaystyle{ \frac{(5x+3)(x+4) ^{4}(x-1) }{x+1} }\)
-
- Użytkownik
- Posty: 12
- Rejestracja: 5 maja 2008, o 23:19
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Trzebinia k./Żywca
Zadanie. Równania i nierówności wielomianów
Mógłby mi ktoś rozwiązać te zadania bo nie wychodzą mi za bardzo??