Znajdź pozostałe pierwiastki wielomianu wiedząc, że liczba p jest pierwiastkiem wielomianu
P(x).
P(x)=x^3+3x^2-x-3, P=3
Odpowiedź jest: -1 i 1. Niestety nie wychodzi mi.
Pierwiastki wielomianu, gdy zostaje reszta z dzielenia
- RyHoO16
- Użytkownik
- Posty: 1822
- Rejestracja: 22 paź 2006, o 20:38
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: WLKP
- Podziękował: 46 razy
- Pomógł: 487 razy
Pierwiastki wielomianu, gdy zostaje reszta z dzielenia
\(\displaystyle{ W(x)=x^3+3x^2-x-3 \iff W(x)= x(x^2-1)+3(x^2-1) \iff W(x)=(x+3)(x^2-1)}\)
P.S. Na przyszłość zajrzyj do LaTeX
P.S. Na przyszłość zajrzyj do LaTeX
-
- Użytkownik
- Posty: 735
- Rejestracja: 28 gru 2007, o 20:36
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 187 razy
- Pomógł: 1 raz
Pierwiastki wielomianu, gdy zostaje reszta z dzielenia
Zadanie źle przepisałaś albo pomylili się , bo 3 nie jest wcale pierwiastkiem wielomianu chodzi zapewne o p=-3 wtedy dzieląc podany wielomian przez (x+3) wychodzi nam ( \(\displaystyle{ x ^{2} -1}\)) więc pozostałem pierwiastki rozpatrujemy z ( \(\displaystyle{ x ^{2} -1}\))
\(\displaystyle{ x ^{2} -1= (x-1)(x+1)}\) więc pozostałe pierwiastki to -1 i 1
\(\displaystyle{ x ^{2} -1= (x-1)(x+1)}\) więc pozostałe pierwiastki to -1 i 1
-
- Użytkownik
- Posty: 27
- Rejestracja: 12 lis 2007, o 13:18
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 12 razy
Pierwiastki wielomianu, gdy zostaje reszta z dzielenia
Bardzo dziękuję,ale przepisałem b.dokładnie z książki