znajdz resztę

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
Fjodor
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 18
Rejestracja: 3 sty 2008, o 20:24
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław

znajdz resztę

Post autor: Fjodor »

liczba 1 jest dwukrotnym pierwiastkiem wielomianu \(\displaystyle{ W(x)= x^4 - 3x^3 - 3x^2 + ax + b}\)
Znajdź reszte z dzielenia tego wielomianu przez dwumian \(\displaystyle{ (x-2)}\)

prosze o pomoc.
Awatar użytkownika
RyHoO16
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1822
Rejestracja: 22 paź 2006, o 20:38
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: WLKP
Podziękował: 46 razy
Pomógł: 487 razy

znajdz resztę

Post autor: RyHoO16 »

\(\displaystyle{ \begin{cases} W(1)=0 \\ W'(1)=0 \end{cases}}\)

Z tego obliczysz a i b a potem z górki
Fjodor
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 18
Rejestracja: 3 sty 2008, o 20:24
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław

znajdz resztę

Post autor: Fjodor »

takie pytanie btw. bo u mnie w szkole o tym nie słyszałem....jak znam pierwiastek jakiegoś wielomianu np. 1 to zawsze pochodna wielomianu W'(1)=0? tak jak W(1)=0?
Awatar użytkownika
RyHoO16
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1822
Rejestracja: 22 paź 2006, o 20:38
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: WLKP
Podziękował: 46 razy
Pomógł: 487 razy

znajdz resztę

Post autor: RyHoO16 »

Oczywiście jak masz podane, że np: 1 jest dwu krotnym pierwiastkiem wielomianu, to zachodzi zależność wyżej
Fjodor
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 18
Rejestracja: 3 sty 2008, o 20:24
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław

znajdz resztę

Post autor: Fjodor »

ta zależność zachodzi zawsze jak znam pierwiastek czy tylko wtedy jak ten pierwiastek jest 2-krotny ?
schmude
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 119
Rejestracja: 29 lis 2007, o 23:07
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Toruń
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 6 razy

znajdz resztę

Post autor: schmude »

Tylko jak jest dwukrotny.
Jesli trzykrotny to W'(x)=0 itd
ODPOWIEDZ