parametr

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
dwdmp
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 181
Rejestracja: 17 sty 2008, o 19:27
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Koszalin

parametr

Post autor: dwdmp »

Dla jakich wartości parametru alfa, wielomian \(\displaystyle{ w(x)= x ^{3} -(2sin4\alpha)x ^{2} +3x-sin4\alpha-5}\) jest podzielny przez dwumian (x-2) ?

[ Dodano: 13 Maj 2008, 14:54 ]
Możecie mi podac wynik bo chciałbym wiedziec czy tobrze zrobiłem?
kujdak
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 546
Rejestracja: 12 paź 2007, o 20:35
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wlkp
Podziękował: 193 razy
Pomógł: 51 razy

parametr

Post autor: kujdak »

\(\displaystyle{ x=\frac{\pi}{8}+\frac{1}{2}k\pi}\)
dwdmp
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 181
Rejestracja: 17 sty 2008, o 19:27
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Koszalin

parametr

Post autor: dwdmp »

dzięki, wynik mam taki sam

[ Dodano: 13 Maj 2008, 15:21 ]
nie powinno byc - pi/8 ??

[ Dodano: 13 Maj 2008, 15:23 ]
a nie x= -pi/8 +kpi/2 ??
kujdak
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 546
Rejestracja: 12 paź 2007, o 20:35
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wlkp
Podziękował: 193 razy
Pomógł: 51 razy

parametr

Post autor: kujdak »

no właśnie się zastanawiałem bo jak są wzory:
\(\displaystyle{ x=x_{0}+2k\pi\\
x=\pi - x_{0}+2k\pi}\)

więc jak wstawisz do drugiego te \(\displaystyle{ \frac{\pi}{2}}\) więc wyjdzie to samo czyli \(\displaystyle{ \frac{\pi}{2}}\)
dwdmp
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 181
Rejestracja: 17 sty 2008, o 19:27
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Koszalin

parametr

Post autor: dwdmp »

czyli jak w końcu będzie?

[ Dodano: 13 Maj 2008, 15:47 ]
Wie ktoś jak to powinno być?
kujdak
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 546
Rejestracja: 12 paź 2007, o 20:35
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wlkp
Podziękował: 193 razy
Pomógł: 51 razy

parametr

Post autor: kujdak »

dobrze jest, mam do tego odp.
dwdmp
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 181
Rejestracja: 17 sty 2008, o 19:27
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Koszalin

parametr

Post autor: dwdmp »

skąd masz do tego odpowiedź??
kujdak
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 546
Rejestracja: 12 paź 2007, o 20:35
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wlkp
Podziękował: 193 razy
Pomógł: 51 razy

parametr

Post autor: kujdak »

zadanie ze zbioru matura 2008-2009 (zielono-granatowa) wszyscy te zadania liczą
dwdmp
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 181
Rejestracja: 17 sty 2008, o 19:27
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Koszalin

parametr

Post autor: dwdmp »

i wynik jest x= pi/2 + kpi/2 ??
kujdak
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 546
Rejestracja: 12 paź 2007, o 20:35
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wlkp
Podziękował: 193 razy
Pomógł: 51 razy

parametr

Post autor: kujdak »

patrz pierwszy mój post, te następne to tylko książkowe wzory.
dwdmp
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 181
Rejestracja: 17 sty 2008, o 19:27
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Koszalin

parametr

Post autor: dwdmp »

Ale ten wynik nie jest logiczny z wykresem jak patrzysz żeby odczytać wynik.
kujdak
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 546
Rejestracja: 12 paź 2007, o 20:35
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wlkp
Podziękował: 193 razy
Pomógł: 51 razy

parametr

Post autor: kujdak »

dokładnie powinno być tak:
\(\displaystyle{ \alpha =\frac{\pi}{8}+\frac{1}{2}k\pi\\
k\in C}\)

tak jest, nie wiem co ty tam rysujesz ?
dwdmp
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 181
Rejestracja: 17 sty 2008, o 19:27
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Koszalin

parametr

Post autor: dwdmp »

znalazłem błąd minus wkradł mi się w rachunek przez co całe zamieszanie.
ODPOWIEDZ