Wyznacz resztę z dzielenia wielomianu W(x) = \(\displaystyle{ x^{2008}}\) - \(\displaystyle{ 2x^{2007}}\) + \(\displaystyle{ 2x^{2006}}\) -1 przez wielomian
G(x) = \(\displaystyle{ x^{3}}\) - x
reszta z wielomianu
-
- Użytkownik
- Posty: 1420
- Rejestracja: 11 sty 2008, o 22:06
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 8 razy
- Pomógł: 411 razy
reszta z wielomianu
\(\displaystyle{ G(x)=x(x-1)(x+1)}\)
reszta \(\displaystyle{ R(x)=ax^{2}+bx+c}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases} W(0)=R(0) \\ W(1)=R(1) \\ W(-1)=R(-1) \end{cases}}\)
reszta \(\displaystyle{ R(x)=ax^{2}+bx+c}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases} W(0)=R(0) \\ W(1)=R(1) \\ W(-1)=R(-1) \end{cases}}\)