wykaz ze styczna do wykresu funkcji

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
zuzu
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 78
Rejestracja: 22 paź 2007, o 13:54
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Rybnik
Podziękował: 9 razy

wykaz ze styczna do wykresu funkcji

Post autor: zuzu »

wykaz ze styczna do wykresu funkcji f(x)=\(\displaystyle{ x ^{3} +3x ^{2} -9x+5}\) w punkcie P=(2,7) ma z tym wykresem jeszcze jeden punkt wspolny.
Awatar użytkownika
Elvis
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 765
Rejestracja: 17 paź 2004, o 18:09
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 89 razy

wykaz ze styczna do wykresu funkcji

Post autor: Elvis »

Wyznacz wzór prostej stycznej (mi wyszło \(\displaystyle{ g(x)=15x-23}\)), i rozwiąż równanie \(\displaystyle{ f(x)=g(x)}\) (jednym z rozwiązań jest \(\displaystyle{ x=2}\)).
ODPOWIEDZ