Wielomiany - Zadanka proste

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
dziku6666
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 31
Rejestracja: 7 maja 2008, o 21:20
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Brzeżno
Podziękował: 8 razy

Wielomiany - Zadanka proste

Post autor: dziku6666 »

Witam potrzzebuje pomocy z tymi zadankami na dzisiaj:

7.Dla jakiej wartości a liczba 2 jest pierwiastkiem wielomianu w(x)=2ax^3-4x^2-ax-2a?
8.Dany jest wielomian W(x)=x^3+ax-2. Wyznacz wartość parametru a tak aby wielomian W(x) miał miejsce zerowe równe (-2).
9.Pierwiastkami wielomianu W(x)=x^3+ax^2+bx-6 są liczby -1 i 3. Oblicz współczynniki a i b.
10Wyznacz współczynniki a i b wielomianu W(x)=x^3+ax^2+bx+4 wiedząc że liczba (-1) jest pierwiastkiem tego wielomianu oraz W(1)=2
spic_14
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 50
Rejestracja: 29 kwie 2008, o 08:57
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Strzyżów
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 4 razy

Wielomiany - Zadanka proste

Post autor: spic_14 »

7.)
Dzielisz wielomian W przez
Wykonujesz \(\displaystyle{ (2ax^{3}-4x ^{2} -ax-2a):(x-2)}\)
reszta która wyjdzie musi być różna od zera \(\displaystyle{ a= \frac{4}{3}}\)

8)tu podobniue
wykonujesz dzielenie \(\displaystyle{ (x ^{3}+ax-2 ):(x+2 )}\)
reszta różna od zera i wychodzi a 5
Awatar użytkownika
RyHoO16
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1822
Rejestracja: 22 paź 2006, o 20:38
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: WLKP
Podziękował: 46 razy
Pomógł: 487 razy

Wielomiany - Zadanka proste

Post autor: RyHoO16 »

ZAD.9
\(\displaystyle{ \begin{cases} W(-1)=0 \\ W(3)=0 \end{cases} \iff \begin{cases} a=0 \\ b=-7 \end{cases}}\)

\(\displaystyle{ W(x)=x^3-7x-6}\)
spic_14
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 50
Rejestracja: 29 kwie 2008, o 08:57
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Strzyżów
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 4 razy

Wielomiany - Zadanka proste

Post autor: spic_14 »

9) skoro -1 i 3 są pierwiastkami stąd
W(-1)=0 W(-1)= a-b-7=0
W(3)=0 W(3)=9a+3b+21=0
rozwiązujemy układ i mamy że a=0 b=-7

10) i podobnie
W(-1)=a-b+3=0
W(1)=2=4a+2b+12
układzik... a=-8/3 b=1/3
dziku6666
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 31
Rejestracja: 7 maja 2008, o 21:20
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Brzeżno
Podziękował: 8 razy

Wielomiany - Zadanka proste

Post autor: dziku6666 »

Wielkie dzięki życie mi uratowaliście i wreszcie zalapalem
ODPOWIEDZ