zadanie z parametrem m

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
Awatar użytkownika
robert179
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 469
Rejestracja: 24 lip 2005, o 16:32
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kęty
Podziękował: 111 razy
Pomógł: 13 razy

zadanie z parametrem m

Post autor: robert179 »

Dany jest wielomian W(x)=x � -28x +m zmiennej x z parametrem m ε R. Wyznacz wszystkie wartości parametru m, dla których jeden pierwiastek wielomianu W jest dwa razy większy niż drugi pierwiastek tego wielomianu. Nie wiem za bardzo od czego zacząć.
Awatar użytkownika
Tomasz Rużycki
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2970
Rejestracja: 8 paź 2004, o 17:16
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Suchedniów/Kraków
Podziękował: 4 razy
Pomógł: 293 razy

zadanie z parametrem m

Post autor: Tomasz Rużycki »

Przyjmij, że \(\displaystyle{ W(\alpha)=0}\) oraz, że \(\displaystyle{ W(2\alpha)=0}\). Wstaw & rozwiąż.


Pozdrawiam,
--
Tomek Rużycki
Awatar użytkownika
robert179
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 469
Rejestracja: 24 lip 2005, o 16:32
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kęty
Podziękował: 111 razy
Pomógł: 13 razy

zadanie z parametrem m

Post autor: robert179 »

nierozumiem dlaczego a i co to da jak podstawimiy zamiats x ??
Awatar użytkownika
Tomasz Rużycki
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2970
Rejestracja: 8 paź 2004, o 17:16
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Suchedniów/Kraków
Podziękował: 4 razy
Pomógł: 293 razy

zadanie z parametrem m

Post autor: Tomasz Rużycki »

Zakładam, że \(\displaystyle{ \alpha}\) jest pierwiastkiem spełniającym warunki zadania.


Pozdrawiam,
--
Tomek Rużycki
Awatar użytkownika
robert179
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 469
Rejestracja: 24 lip 2005, o 16:32
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kęty
Podziękował: 111 razy
Pomógł: 13 razy

zadanie z parametrem m

Post autor: robert179 »

aha już rozumiem, ale co dalej??
Awatar użytkownika
Tomasz Rużycki
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2970
Rejestracja: 8 paź 2004, o 17:16
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Suchedniów/Kraków
Podziękował: 4 razy
Pomógł: 293 razy

zadanie z parametrem m

Post autor: Tomasz Rużycki »

Dalej otrzymasz układ dwóch równań z dwoma niewiadomymi. W obu \(\displaystyle{ m}\) występuje w pierwszej potędze, więc możesz 'wstawić jedno do drugiego' & wyznaczyć te pierwiastki, po czym wstawić do wielomianu wyjściowego & wyznaczyć wartości \(\displaystyle{ m}\) spełniające warunki zadania.


Pozdrawiam,
--
Tomek Rużycki
Awatar użytkownika
robert179
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 469
Rejestracja: 24 lip 2005, o 16:32
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kęty
Podziękował: 111 razy
Pomógł: 13 razy

zadanie z parametrem m

Post autor: robert179 »

ej możesz mi to tak krok po kroku napisać??
liu
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1330
Rejestracja: 10 paź 2004, o 13:30
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Suchedniów
Pomógł: 104 razy

zadanie z parametrem m

Post autor: liu »

Pracy domowej za Ciebie nie odrobimy.
Masz wszystko, czego potrzeba do rozwiazania zadania.
Troche samodzielnosci przyda sie w przyszlym zyciu - mature tez za Ciebie napisze pan moderator z forum?:)
Awatar użytkownika
robert179
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 469
Rejestracja: 24 lip 2005, o 16:32
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kęty
Podziękował: 111 razy
Pomógł: 13 razy

zadanie z parametrem m

Post autor: robert179 »

?? a myślałem że mi to ktoś wytłumaczy!! A NIE ZROBI
Awatar użytkownika
Tomasz Rużycki
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2970
Rejestracja: 8 paź 2004, o 17:16
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Suchedniów/Kraków
Podziękował: 4 razy
Pomógł: 293 razy

zadanie z parametrem m

Post autor: Tomasz Rużycki »

Czego dokładnie nie rozumiesz?


Pozdrawiam,
--
Tomek Rużycki
Awatar użytkownika
robert179
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 469
Rejestracja: 24 lip 2005, o 16:32
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kęty
Podziękował: 111 razy
Pomógł: 13 razy

zadanie z parametrem m

Post autor: robert179 »

jeżeli podstawimy tak jak muwiłeś, a i 2a to
a � -28a +m=0
8a � -56a +m=0

a � -28a +m-(8a � -56a +m)=0

co to daje?
Awatar użytkownika
g
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1552
Rejestracja: 21 sie 2004, o 16:44
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Pomógł: 59 razy

zadanie z parametrem m

Post autor: g »

yyy no moze opusc ten nawias to sie czegos pozbedziesz?
Awatar użytkownika
robert179
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 469
Rejestracja: 24 lip 2005, o 16:32
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kęty
Podziękował: 111 razy
Pomógł: 13 razy

zadanie z parametrem m

Post autor: robert179 »

(zrobilem blad) 9a �-84a+m
Awatar użytkownika
g
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1552
Rejestracja: 21 sie 2004, o 16:44
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Pomógł: 59 razy

zadanie z parametrem m

Post autor: g »

blad to jest w tym ostatnim. w tym przedostatnim nie ma. pozbadz sie tego nawiasu.
Awatar użytkownika
Tomasz Rużycki
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2970
Rejestracja: 8 paź 2004, o 17:16
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Suchedniów/Kraków
Podziękował: 4 razy
Pomógł: 293 razy

zadanie z parametrem m

Post autor: Tomasz Rużycki »

g: niezłe... (nie ma to jak szybki edit:D)

Dalej sobie wszystko poredukuj, wyłącz przed nawias & skorzystaj ze wzoru skróconego mnożenia.


Pozdrawiam,
--
Tomek Rużycki
ODPOWIEDZ