Liczba 3 jest podwójnym pierwiastkiem wielomianu \(\displaystyle{ x ^{4} - 9x ^{3} + ax ^{2} + bx - 36}\)
a) znajdź współczynniki a i b
b) znajdź pozostałe pierwiastki tego wielomianu
IWelomian oblicz a i b
-
- Użytkownik
- Posty: 1420
- Rejestracja: 11 sty 2008, o 22:06
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 8 razy
- Pomógł: 411 razy
IWelomian oblicz a i b
\(\displaystyle{ (x-3)^{2}(x-c)(x-d)}\)
wymnażasz i porównujesz współczynniki przy odpowiednich potegach x
wymnażasz i porównujesz współczynniki przy odpowiednich potegach x
-
- Użytkownik
- Posty: 119
- Rejestracja: 29 lis 2007, o 23:07
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Toruń
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 6 razy
IWelomian oblicz a i b
Wystarczy rozwiązać układ równań:
\(\displaystyle{ \begin{cases} 3 ^{4}- 9(3 ^{3})+3 ^{2}a + 3b-36=0 \\
4(3 ^{3})- 27(3 ^{2})+6a + b=0 \end{cases}}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases} 3 ^{4}- 9(3 ^{3})+3 ^{2}a + 3b-36=0 \\
4(3 ^{3})- 27(3 ^{2})+6a + b=0 \end{cases}}\)