Mam problem z rozwiązaniem wielomianu trzeciego stopnia:
\(\displaystyle{ x^{3} -3 x^{2}+9x-8=0}\)
Jest to wielomian stopnia 3 więc powinien mieć przynajmniej jedno rozwiązanie rzeczywiste, a ja nie mogę znaleźć żadnego.
Jak rozwiązać ten wielomian ?
-
- Użytkownik
- Posty: 2278
- Rejestracja: 11 kwie 2007, o 18:49
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Dąbrowa Górnicza
- Podziękował: 41 razy
- Pomógł: 602 razy
Jak rozwiązać ten wielomian ?
no nic dziwnego że nie możesz znaleźć, bo ten wielomian nie ma pierwiastków wymiernych ani niewymiernych typu \(\displaystyle{ \sqrt{2}}\) więc dokładnej wartożci nie znajdziesz
- mol_ksiazkowy
- Użytkownik
- Posty: 11409
- Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 3155 razy
- Pomógł: 748 razy
Jak rozwiązać ten wielomian ?
Jak chce sie dokladnie to \(\displaystyle{ y=x-1}\)i... prowadzi do
\(\displaystyle{ y^3+6y-1=0}\) i wzory Viety
\(\displaystyle{ y^3+6y-1=0}\) i wzory Viety