funkcja z parametrem
-
- Użytkownik
- Posty: 147
- Rejestracja: 9 mar 2008, o 16:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 1 raz
funkcja z parametrem
funkcja f dana jest wzorem \(\displaystyle{ f(x)=x ^{3} -6x ^{2} +c}\)
a) wyznacz najwieksza i najmniejsza wartosc funkcji f w przedziale wiedzac, ze f(0)=8
b) wyznacz przedzialy monotonicznosci
a) wyznacz najwieksza i najmniejsza wartosc funkcji f w przedziale wiedzac, ze f(0)=8
b) wyznacz przedzialy monotonicznosci
-
- Użytkownik
- Posty: 1420
- Rejestracja: 11 sty 2008, o 22:06
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 8 razy
- Pomógł: 411 razy
funkcja z parametrem
\(\displaystyle{ f(0)=8 c=8}\)
\(\displaystyle{ f(x)=x^{3}-6x^{2}+8}\)
liczymy pochodną, żeby zobaczyć, gdzie są przegięcia (może to zaważyć na największej i najmniejszej wartości w przedziale)
\(\displaystyle{ f'(x)=3x^{2}-12x=3x(x-4)}\)
pkt przegięcia to:
\(\displaystyle{ x=0 \ \ \ \ \ \ \ \ x=4}\)
0 jest w danym przedziale, więc aby wyznaczyć najmniejszą i największą wartość liczysz:
\(\displaystyle{ f(-1) \\
f(0)=8 \\
f(3)}\)
i wybierasz co potrzeba
przedziały monotoniczności to chyba nie problem jak już znasz pkt przegięcia się funkcji
\(\displaystyle{ f(x)=x^{3}-6x^{2}+8}\)
liczymy pochodną, żeby zobaczyć, gdzie są przegięcia (może to zaważyć na największej i najmniejszej wartości w przedziale)
\(\displaystyle{ f'(x)=3x^{2}-12x=3x(x-4)}\)
pkt przegięcia to:
\(\displaystyle{ x=0 \ \ \ \ \ \ \ \ x=4}\)
0 jest w danym przedziale, więc aby wyznaczyć najmniejszą i największą wartość liczysz:
\(\displaystyle{ f(-1) \\
f(0)=8 \\
f(3)}\)
i wybierasz co potrzeba
przedziały monotoniczności to chyba nie problem jak już znasz pkt przegięcia się funkcji
-
- Użytkownik
- Posty: 147
- Rejestracja: 9 mar 2008, o 16:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 1 raz
-
- Użytkownik
- Posty: 1420
- Rejestracja: 11 sty 2008, o 22:06
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 8 razy
- Pomógł: 411 razy
funkcja z parametrem
Brzytwa, ale to chyba jednoznaczne? jak zmienia się monotoniczność funkcji, bo jest też ekstremem, czy nie?
ale sposób rozwiązania jak dla mnie jest dobry
ale sposób rozwiązania jak dla mnie jest dobry
-
- Użytkownik
- Posty: 34
- Rejestracja: 19 kwie 2008, o 15:01
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: New Mexico
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 4 razy
funkcja z parametrem
tak, to jest to samo ale uzywa sie "extrema" , rzadziej punkt przegiecia
\(\displaystyle{ f(x)>0 \ dla \ x (- ;0) \cuip (4; )}\)
\(\displaystyle{ f(x) (0;4)}\)
\(\displaystyle{ f(x)>0 \ dla \ x (- ;0) \cuip (4; )}\)
\(\displaystyle{ f(x) (0;4)}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 1420
- Rejestracja: 11 sty 2008, o 22:06
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 8 razy
- Pomógł: 411 razy
funkcja z parametrem
popatrz na funkcje \(\displaystyle{ f(x)=x^{2}}\)
\(\displaystyle{ x=0}\) jest to pkt przegięcia (zmienia się monotoniczność) i jest to ekstremum funkcji
\(\displaystyle{ x=0}\) jest to pkt przegięcia (zmienia się monotoniczność) i jest to ekstremum funkcji
-
- Użytkownik
- Posty: 1666
- Rejestracja: 16 cze 2006, o 15:40
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 71 razy
- Pomógł: 447 razy
funkcja z parametrem
To jest punkt stacjonarny, a nie punkt przegięcia. To nie jest to samo.
Kolokwialnie mówiąc punkt przegięcia to punkt, w którym funkcja zmienia swoją wypukłość - punkty z otoczenia leżą po obu stronach stycznej, co jest niemożliwe przy ekstremum.
Kolokwialnie mówiąc punkt przegięcia to punkt, w którym funkcja zmienia swoją wypukłość - punkty z otoczenia leżą po obu stronach stycznej, co jest niemożliwe przy ekstremum.
-
- Użytkownik
- Posty: 879
- Rejestracja: 1 wrz 2007, o 13:33
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 221 razy
funkcja z parametrem
Zapomniałem dodać, że chodzi mi oczywiscie o funkcje różniczkowalne. Bo nieróżniczkowalnych znjdziemy całą masę, jak choćbyBrzytwa pisze:Ba, jest to nawet niemożliwe, aby jeden punkt był jednocześnie punktem przegięcia i ekstremem.
\(\displaystyle{ \begin{cases} \sqrt{x} \ , \ dla \ x \ \ }\)