rozłóż wielomian
rozłóż wielomian
Siemka jakoś próbuje to robić ale nie wychodzi jak w odpowiedziach pomóżcie:
\(\displaystyle{ W(x)=4x^{4}}\)-\(\displaystyle{ x^{2}-6x-9}\)
z góry dzięki
\(\displaystyle{ W(x)=4x^{4}}\)-\(\displaystyle{ x^{2}-6x-9}\)
z góry dzięki
Ostatnio zmieniony 22 kwie 2008, o 15:11 przez matt88, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik
- Posty: 1420
- Rejestracja: 11 sty 2008, o 22:06
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 8 razy
- Pomógł: 411 razy
rozłóż wielomian
Kod: Zaznacz cały
[tex] całe wyrażenie [/tex]
-
- Użytkownik
- Posty: 1420
- Rejestracja: 11 sty 2008, o 22:06
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 8 razy
- Pomógł: 411 razy
rozłóż wielomian
nie no to już jest całe wyrażenie jak w zadaniu, a tam chodzi bardziej o rozłożenie go na czynniki możliwie najniższego stopnia więc jak byście mogli rozpisać jak to byłbym wdzięczny bo odpowiedź mam ale jakoś nie mogę dojść jak to zrobili
rozłóż wielomian
no właśnie taka jest odpowiedź tylko współczynniki w ostatnim nawiasie są dwa razy mniejsze ale właśnie nie wiem jak do tego sie dochodzi
- RyHoO16
- Użytkownik
- Posty: 1822
- Rejestracja: 22 paź 2006, o 20:38
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: WLKP
- Podziękował: 46 razy
- Pomógł: 487 razy
rozłóż wielomian
Współczynniki są mniejsze, ponieważ autor książki wyciągnął 2 przed nawias i nasze wielomina wygląda tak \(\displaystyle{ W(x)=2(x+1)(2x-3)(2x^2+x+3)}\)
P.S. A tak z czym masz problem, bo nie wieżę, że z wyciągnięciem przed nawias
P.S. A tak z czym masz problem, bo nie wieżę, że z wyciągnięciem przed nawias
rozłóż wielomian
znaczy odpowiedź jest taka jak napisałeś w ostatnim poście ale bez tej dwójki przed nawiasem a do tego z czym mam problem to tak na początku kombinowałem pogrupowałem, no ale później coś nie tak wychodzi