Proszę o pomoc przy rozwiązaniu poniższych równanń:
a) \(\displaystyle{ x ^{4} - 3x ^{3} + x - 3=0}\)
b) \(\displaystyle{ x ^{2} - 49 = 0}\)
Dziękuję
Pamiętaj o klamrach \(\displaystyle{ !
Szemek}\)
Równanie wielomianowe
-
- Użytkownik
- Posty: 7330
- Rejestracja: 14 lut 2008, o 08:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Z Bielskia-Białej
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 961 razy
Równanie wielomianowe
To jest łatwe:
1.Wyciągasz najpierw sześcian x-a z dwóch pierwszych jednomianów,
a natępnie (x-3)
\(\displaystyle{ x^{3} + 1 = x^{2} -x +1}\)
2.korzystasz ze wzoru na różnicę kwadratów
1.Wyciągasz najpierw sześcian x-a z dwóch pierwszych jednomianów,
a natępnie (x-3)
\(\displaystyle{ x^{3} + 1 = x^{2} -x +1}\)
2.korzystasz ze wzoru na różnicę kwadratów
-
- Użytkownik
- Posty: 1420
- Rejestracja: 11 sty 2008, o 22:06
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 8 razy
- Pomógł: 411 razy
Równanie wielomianowe
1)
\(\displaystyle{ =x^{3}(x-3)+(x-3)=(x-3)(x^{3}+1)=(x-3)(x+1)(x^{2}-x+1)}\)
2)
\(\displaystyle{ =(x-7)(x+7)}\)
\(\displaystyle{ =x^{3}(x-3)+(x-3)=(x-3)(x^{3}+1)=(x-3)(x+1)(x^{2}-x+1)}\)
2)
\(\displaystyle{ =(x-7)(x+7)}\)