uprość wyrażenie, podaj dla jakich wartości zmiennej podane w zadaniu wyrażenie nie ma sensu.
\(\displaystyle{ ( \frac{5}{(y+1) ^{2}}- \frac{2}{(y+1)^{3}} } )*( \frac{(y+1) ^{2}}{5y+3} )^{2}}\)
uprość wyrażenie
-
- Użytkownik
- Posty: 760
- Rejestracja: 18 mar 2008, o 10:23
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: z Lublina
- Podziękował: 32 razy
- Pomógł: 177 razy
uprość wyrażenie
Doprowadź wyrażenia w pierwszym nawiasie do wspólnego mianownika. Póżniej zlikwiduj drugi nawias, podnosząc obie strony do kwadratu. Otrzymasz
\(\displaystyle{ \frac{y+1}{5y+3}}\).
Wyrażenie nie ma sensu lizbowego dla 5y+3=0 lub y+1=0 (nie można dzielić przez 0).
\(\displaystyle{ \frac{y+1}{5y+3}}\).
Wyrażenie nie ma sensu lizbowego dla 5y+3=0 lub y+1=0 (nie można dzielić przez 0).
Ostatnio zmieniony 21 kwie 2008, o 22:20 przez MagdaW, łącznie zmieniany 1 raz.
- RyHoO16
- Użytkownik
- Posty: 1822
- Rejestracja: 22 paź 2006, o 20:38
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: WLKP
- Podziękował: 46 razy
- Pomógł: 487 razy
uprość wyrażenie
1) Sprowadź do wspólnego mianownika, to co w nawiasie \(\displaystyle{ \left( \frac{5(y+1)^3-2(y+1)^2}{(y+1)^2(y+1)^3}\right)}\)
2) Wyrażenie nie ma sensu, gdy mianownik jest zerem
2) Wyrażenie nie ma sensu, gdy mianownik jest zerem