wielomian - wart. naturalne = l. pierwsze

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
noob
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 18
Rejestracja: 6 wrz 2005, o 17:18
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Niewiadomo
Podziękował: 5 razy

wielomian - wart. naturalne = l. pierwsze

Post autor: noob »

Treść pracy domowej: Znaleść wielomian, którego wszystkie wartości naturalne sa liczbami pierwszymi.

Wie ktoś może jaki to wielomian?? Bardzo proszę o pomoc
Rogal
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5405
Rejestracja: 11 sty 2005, o 22:21
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: a z Limanowej
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 422 razy

wielomian - wart. naturalne = l. pierwsze

Post autor: Rogal »

Przykładowo \(\displaystyle{ W(x)=-2x^{2}+5}\). Wszystkie jego wartości naturalne są liczbami pierwszymi. Co z tego, że jest tylko jedna?
noob
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 18
Rejestracja: 6 wrz 2005, o 17:18
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Niewiadomo
Podziękował: 5 razy

wielomian - wart. naturalne = l. pierwsze

Post autor: noob »

hmmmm to chyba trochę mało - jedna...
nie było jakiegoś geniusza-matematyka co wymyślił taki wielomian co wszystkie wartości naturalne byłyby liczbami pierwszymi??
Awatar użytkownika
juzef
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 890
Rejestracja: 29 cze 2005, o 22:42
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Koszalin
Pomógł: 66 razy

wielomian - wart. naturalne = l. pierwsze

Post autor: juzef »

Czy mógłbyś napisać dokładniej o co Ci chodzi? Jedyny wielomian jaki przychodzi mi do głowy, to W(x)=p dla pewnej liczby pierwszej p.

Jeśli W(x) jest wielomianem stopnia dodatniego, to równanie W(x)-4=0 ma rozwiązanie w liczbach zespolonych.
Ostatnio zmieniony 10 wrz 2005, o 17:30 przez juzef, łącznie zmieniany 1 raz.
noob
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 18
Rejestracja: 6 wrz 2005, o 17:18
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Niewiadomo
Podziękował: 5 razy

wielomian - wart. naturalne = l. pierwsze

Post autor: noob »

W(x)=p - przecież równie dobrze możnaby napisać x=x....
ma ktoś inne propozycje??
Rogal
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5405
Rejestracja: 11 sty 2005, o 22:21
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: a z Limanowej
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 422 razy

wielomian - wart. naturalne = l. pierwsze

Post autor: Rogal »

Ogólnie zostało udownione, że nie istnieje wielomian stopnia naturalnego >= 1, który dawałby same liczby pierwsze w wyniku podstawiania zmiennej.
Awatar użytkownika
juzef
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 890
Rejestracja: 29 cze 2005, o 22:42
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Koszalin
Pomógł: 66 razy

wielomian - wart. naturalne = l. pierwsze

Post autor: juzef »

noob pisze: przecież równie dobrze możnaby napisać x=x
W(x)=2 jest wielomianem i spełnia Twoje założenia.
tommik
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 286
Rejestracja: 11 wrz 2005, o 18:35
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznań - Warszawa - Dublin
Pomógł: 47 razy

wielomian - wart. naturalne = l. pierwsze

Post autor: tommik »

Np:
W(x)=x � -x+41,
ale tylko dla x=1,2,3,...,40
albo:
W(x)=x � -79x+1601,
dla x=1,2,3,...,79
Rogal
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5405
Rejestracja: 11 sty 2005, o 22:21
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: a z Limanowej
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 422 razy

wielomian - wart. naturalne = l. pierwsze

Post autor: Rogal »

A widzisz, a miało być "dla wszystkich wartości naturalnych". Najprościej tworzyć trójmian kwadratowy z ujemnym a i w ten sposób zależnie od czasu i chęci, możemy znajdować wielomiany, które będą dawały kilka liczb pierwszych...
ODPOWIEDZ